logo
01/05
30/04
2 ...

Понад 60% українських біженців у Чехії живуть за межею бідності – дослідження

09-08-2023 21:10615

Понад 60% українських біженців у Чехії живуть за межею бідності – дослідження
Фото: censor.net

Дві третини українських біженців у Чехії живуть за межею бідності. В групі ризику сім'ї з дітьми.

Двоє з трьох економічно активних біженців мають роботу, і майже половина з них може спілкуватися чеською у звичайних умовах, пише УНН з посиланням на Novinky.

Згідно з опитуванням чеського агентства PAQ, 68% біженців живуть за межею бідності. 67% українців, які можуть працювати, знайшли роботу в Чехії, хоча більше половини з них працюють на менш кваліфікованих роботах, а понад 40% навіть працюють набагато нижче своєї кваліфікації, що не дозволяє їм повністю реалізувати свій трудовий потенціал.

«Некваліфікована робота створює ряд труднощів. Дві третини біженців заробляють лише до 150 крон нетто на годину. Чверть змушена працювати на кількох роботах, щоб прогодувати себе», - йдеться в опитуванні.

Також зазначається, що третина респондентів працюють без соціального забезпечення, медичного страхування та відпусток.

71% українських біженців називають незнання чеської мови найбільшою перешкодою для отримання роботи. Іншою проблемою є неможливість доглядати за дітьми (29%) або проблеми з визнанням їхнього українського диплома (28%).

Близько половини біженців (49%) живуть в орендованому житлі. Це пов'язано зі змінами в законодавстві, згідно з якими тільки вразливі особи, тобто діти, люди похилого віку або особи, які доглядають за дітьми до 6 років, мають право на безкоштовне житло після перших 150 днів.

Зміна підтримки, безсумнівно, вплине на становище біженців. За словами чеських соціологів з PAQ Research, нинішня система може спонукати деяких біженців приховувати свої доходи. У червні 60 % біженців отримали допомогу.

«При розрахунку гуманітарної допомоги враховується 100% доходу домогосподарства. Якщо легальний дохід збільшується на 1 чеську крону, допомога зменшується на 1 чеську крону, а загальний дохід не збільшується. Це не заохочує людей збільшувати свої легальні доходи, а держава втрачає менше податків і зборів», - пояснив зазначили у відомстві.

Цю проблему можна вирішити, якщо враховувати лише частину трудового доходу.

«Це могло б бути 70 % трудового доходу, як у випадку з чеськими домогосподарствами, які звертаються за матеріальною допомогою!, - зазначають соціологи.

В опитуванні, в якому PAQ Research співпрацювала з Інститутом соціології Чеської академії наук, взяли участь 1 425 домогосподарств з 3 789 особами, в тому числі 1 203 дітьми. Опитування проводилося в червні.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news