logo
30/04
29/04
2 ...

Шахрайські схеми в криптовалюті: як захиститись

10-08-2023 11:551009

Шахрайські схеми в криптовалюті: як захиститись

Купівля криптовалют стає дедалі більш доступною. Це вже не якийсь закритий елітний клуб, вхід до якого коштує мільйони доларів, а звичайна процедура, яка потребує певних навичок та знань. Але саме через нестачу знань неосвічені інвестори можуть стати жертвами шахрайських схем. Найбільш популярним з них є скам. Тож про нього потрібно знати, щоб не втратити свої кошти.

Що таке скам в криптовалюті

Коли ви заходите на будь-який сайт, він отримує про вас певну інформацію. При купівлі чогось в інтернеті людина має надати власну банківську інформацію. Те ж саме відбувається під час ігор онлайн в Elslots та купівлі криптовалюти на біржі чи в обміннику. Тому важливо надавати цю інформацію тільки перевіреним ресурсам.

Не всі сайти, які розповідають про інвестиції в криптовалюту або обіцяють якийсь дохід можуть бути цілком безпечними. Якщо схема короткострокова, то шахраї:

  • запускають агресивну рекламу;

  • залучають на свої сайти багато користувачів;

  • беруть з них кошти нібито на інвестиції;

  • зникають.

Є і більш довгограючі схеми, в яких інвестори деякий час перебувають в ілюзії, що їхні інвестиції приносять дохід. Вони навіть можуть запрошувати до інвестицій друзів та рідних, які теж ні про що не будуть здогадуватись, допоки не спробують забрати свій прибуток. Але звісно, ніхто нічого не отримає, хіба що через суд.

Окрім того, що люди віддають шахраям гроші добровільно, їх можуть виманювати фішинговыми сайтами та програмами. Якщо людина введе на такому сайті свої платіжні дані, шахраї отримують доступ до інформації клієнта, змушують його переказати гроші на свої рахунки. Шахраї можуть видавати себе за криптобіржу, обмінник та інші офіційні сайти, які дотичні до криптовалют.

Часто звертаються до правоохоронців люди, яких спонукали на сумнівну купівлю криптовалюти знайомі. Причому, шахраї діють скрізь: в офісах, ресторанах та престижних місцях відпочинку та на сайтах знайомств. Вони демонструють своє розкішне життя та запрошують усіх друзів до “надійних інвестицій, завдяки яким і можуть собі все це дозволити”. Звісно, обмануті нові знайомі з часом лишаються ні з чим.

Гучні шахрайські схеми

Ще один спосіб виманити грошей у тих, хто цікавиться криптовалютами — продавати їм неіснуючі коїни. Це буквально називають щиткоїни, від англійського shit + coin. Багато хто чув про мем-валюту Doge, яку піарив Ілон Маск. Так от шахраї беруть вигадану криптовалюту, яка нічого не коштує, дають їй гучну назву та розпочинають піар-компанію по її продажах. Здавалося б, кому це цікаво? Але знаходиться багато охочих купити нову монету. Одного разу монета SCAM навіть отримала капіталізацію в $70 млн. Але тривало це не довго.

Здирники можуть залучати до своїх схем знаменитостей, або тільки удавати, що вони залучені. Відомий образ може рекламувати безкоштовну роздачу криптовалюти, або інші нібито акції, які залучають тисячі людей. При цьому люди охоче віддають свої дані, адже натомість отримують безкоштовні криптомонети. Але вони потім виявляються щіткоїнами, а шахраї отримують дані гаманців або банківських карт.