logo
27/04
2 ...

Верховний Суд дозволив Львівській ОВА не розсекречувати імена втікачів через систему «Шлях»

11-08-2023 10:07624

Верховний Суд дозволив Львівській ОВА не розсекречувати імена втікачів через систему «Шлях»
Фото: Liga.net

Видання NGL.media протягом шести місяців судилося з Львівською обласною військовою адміністрацією (ЛОВА), яка відмовилася надати списки чоловіків призовного віку, які за її дозволами під час війни виїхали за кордон.

7 серпня Верховний Суд відмовив у розгляді касаційної скарги видання на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду, що фактично скасувало рішення Львівського окружного адмінсуду зобов’язати Львівську ОВА надати документи.

Про це повідомляє NGL.media, пише «Детектор медіа».

30 січня співзасновниця NGL.media Олександра Губицька звернулася в ЛОВА з офіційним запитом надати копії документів про скасування дозволів на виїзд водіям-волонтерам, які не повернулися в Україну. За місяць, 23 лютого, відомство відмовило, аргументуючи це тим, що оприлюднення таких даних може порушити право ухилянтів на захист персональної інформації.

13 березня Олександра Губицька звернулася з позовом на дії ЛОВА до Львівського окружного адміністративного суду.

20 квітня суддя Галина Морська частково задовольнила позов, зобов’язавши ЛОВА надати копії документів з відображенням прізвища, імені та по батькові фізичних осіб. Водночас решта інформації мала бути прихована (серія та номер паспорта, дата народження тощо).

ЛОВА подала апеляцію на це рішення до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

4 липня  суд частково задовольнив апеляційну скаргу ЛОВА, хоч і визнав протиправною відмову ЛОВА. Адміністрація отримала змогу приховати на документах практично всю інформацію.

«Фактично судді Восьмого апеляційного адміністративного суду Романа Хобор, Надія Бруновська і Руслан Шавель перейняли на себе роль редакторів і зробили висновок — якщо надати NGL.media лише прізвища без іншої інформації про водіїв, то це "не відповідатиме меті запиту". Хоча насправді отримання імен дозволило б NGL.media з’ясувати і назви цих організацій», — зазначили у виданні.

Судді також вирішили, що отримання журналістами імен водіїв-ухилянтів поставить під сумнів доброчесність однофамільців.

За чотири робочі дні після рішення апеляційного суду Львівська ОВА надала відповідь на запит NGL.media, приховавши всю інформацію, окрім дат народження і назв організацій, які були ініціаторами скасування дозволів на виїзд (переважно Держприкордонслужба).

NGL.media спробувала оскаржити таке рішення апеляційного суду в касаційному порядку, однак суддя Верховного Суду Надія Данилевич вирішила, що Олександра Губицька недостатньо обґрунтувала значний суспільний інтерес у цій справі.

Попри це, журналістам таки вдалося з'ясувати, що велика частина з чоловіків, яким дали дозвіл на виїзд, втекла, а багато з цих дозволів видавали пов'язаним між собою організаціям, які не мали нічого спільного з волонтерською діяльністю.

 

 

 Leopolis.news