logo
30/04
2 ...

Іван Кільган: Тільки міцний вітчизняний фермер може забезпечити достаток народу і стабільний розвиток держави

16-08-2023 11:462812

Іван Кільган: Тільки міцний вітчизняний фермер може забезпечити достаток народу і стабільний розвиток держави
Фото: Миколи Сенейка

Учора, 15 серпня, знаний керівник фермерського господарства, заслужений працівник сільського господарства України, депутат Новокалинівської міської ради Самбірського району Іван Кільган провів «День поля» на 40-гектарному масиві посівів озимої пшениці.  

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.

«Цим Днем поля, - сказав Іван Кільган, - хочу показати народу, що Україна має свого господаря, він гарантія того, що у людей був і завжди буде хліб на столі, достаток у державі. Тож не варто переживати, аби лише мир, перемога над історичним ворогом – московією. Все ж запорукою високих і стабільних врожаїв є чітке дотримання повного циклу агротехнологічного процесу. Даси землі вчасно те, чого вона потребує, як  вчить передова наука, наша годувальниця неодмінно щедро віддячить. На цьому полі на круг вийде 9.5-10 тонн зерна. Хто збирає більше? Господарем на нашій Богом дарованій землі має бути українець, а не чужинець.

Захід у польових умовах  відбувся у форматі демонстрації фермером власної новітньої зернозбиральної техніки та передових агротехнологій. Сюди завітали представники  компаній-партнерів як виробники мінеральних добрив, реалізатори засобів захисту рослин і продуктивних сортів насіння. Вони презентували свої послуги та продукцію через виставлені зразки та поліграфічні видання.

Участь у Дні поля взяли очільник Самбірської РВА Іван Ільчишин, його заступник Василь Вісьтак, професор ЛНУ ветеринарної медицини Павло Мороз, дорадник Львівської аграрної служби Микола Шпек, міський голова Нового Калинова Богдан Юзвяк, представники служби надзвичайних ситуацій. Вони поділилися своїми думками про цілеспрямовану до поступу працю фермера, високо оцінювали його реальні здобутки. 

У свою чергу науковці наголошували, що вони мають тісно співпрацювати з виробниками агропродукції. А фермер Іван Кільган тут якраз яскравий приклад. Він  першим на Самбірщині започаткував пакування зерна у спеціальні поліетиленові рукави місткістю 200 тонн, які дозволяють його довго зберігати без втрати якості.  

Тут же були вишикувані найновіші і потужні комбайни із широкозахватними жатками, інша техніка для відтранспортування обмолоченого зерна. На ній працюють, як зазначив Іван Кільган, справжні фахівці. 

Після, так би мовити святкової частини Дня поля, прозвучала команда «до бою». Три комбайни один за одним, наче танки в борні з путінською ордою, розпочали свою благородну битву, але за новий хліб України... Невдовзі золотисті зерна, виблискуючи на сонці, потекли у кузов... Любо-мило було на душі. І радісно за працьовитих, цілеспрямованих людей. Такими вже стали сини Івана Степановича Кільгана - Тарас та Роман. В їх особах батько має надійну опору і продовжувачів його справи. Нещодавно, як довідалися учасники заходу, на світ з'явився ще один Іван Кільган, внук. Ото справді, що хліборобському роду нема переводу.

- За лічені години, - сказав Іван Кільган, - цей пшеничний лан такою технікою буде обмолочений.

Так і сталося. Фермер жнивує організовано, максимально використовує можливості техніки та сонячних годин.  

– Ми вже можемо багато, – продовжив Іван Кільган. – Не лише моє господарство. Бракує хіба що миру, спокою. Перемога нам усміхнеться. В Україні треба розвивати переробку врожаю сільгоспкультур, а не продавати лише зерно. Кращої форми господарювання, ніж фермерство, немає. У цьому не варто нікого переконувати. Я бачив, як у конгресі США сенатори фермерам віддавали пошану стоячи і оплесками.

Зазначимо, що фермер Іван Кільган доброчинець, меценат багатьох добрих справ. На потреби ЗСУ переказав 100 тис. грн., допомагав військовим продуктами харчування, пальним, для них придбав автомобіль тощо. У єдності з надійним тилом кується перемога.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news