logo
04/05
03/05
2 ...

«Підрозділ втратив 85% бійців»: добровольці із США розповіли про важкі бої на сході України

18-08-2023 17:03264

«Підрозділ втратив 85% бійців»: добровольці із США розповіли про важкі бої на сході України
Фото: Libkos/AP

З'являється все більше свідчень того, що Україна зазнає важких втрат у своєму контрнаступі, який розпочався приблизно десять тижнів тому.

Журналісти ABC News поспілкувалися з двома колишніми американськими військовими, які служать за контрактом у підрозділі спеціального призначення Збройних сил України і які були поранені під час операції на сході два тижні тому. Обидва солдати наразі перебувають у лікарні в Києві, але сподіваються, що цього тижня їх перевезуть до Німеччини для проведення операції з видалення осколків з їхніх тіл. Чоловіки розповіли, що завданням їхньої групи було взяти під контроль село на околиці Донецька, яке з 2014 року окуповане росією, пише ZN.UA.

Один з них - колишній американський солдат з Техасу з позивним «Танго», розповів, що його підрозділ, який складався з «десятків» людей, зазнав «85% втрат» і що двоє їхніх товаришів загинули, коли команда потрапила в засідку під час просування на окуповану росією територію. 40% підрозділу були настільки тяжко поранені, що  «втратили боєздатність», - розповів американський доброволець.

Інший ветеран американської армії з позивним «Голдфіш» сказав, що одразу було очевидно, що вони зіткнулися з «дуже організованим опором» російських військ.

«Безумовно, сила, проти якої ми воювали, була дуже професійною», - сказав ветеран армії США з Аляски.

Він розмовляв з ABC News у своїй лікарняній палаті в Києві, яку ділив з трьома іншими пораненими українськими солдатами. Журналісти видання також зв'язалася з двома іншими українськими військовими, у яких брали інтерв'ю на більш ранніх етапах війни. І вони теж повідомили, що були поранені за останні кілька тижнів. Доброволець з Заходу, у якого є багаторічний військовий досвід, розповів, що зазнав серйозного поранення на ранній стадії контрнаступу в червні. У розмові з ABC News на умовах анонімності солдат сказав, що наступальні операції, в яких він брав участь, були погано організовані, і розкритикував деякі тактичні рішення.

«Ми втратили три Leopard за один день, тому що їм просто сказали їхати вперед на мінне поле», - розповів іноземний доброволець.

Він додав, що нещодавно мобілізовані українські солдати часто не мають необхідної підготовки для проведення складних наступальних операцій на полі бою. Західний доброволець приєднався до української армії більше року тому. Він розповів, що десятки людей з його батальйону брали участь у наступальних операціях з початку червня, і близько 80% з них були поранені. Однак він додав, що загиблих не було.

Співрозмовник видання стверджує, що західна військова техніка, така як БМП Bradley, не використовується на повну потужність, тому що деякі українські солдати не мають необхідної підготовки або досвіду.

«Складається враження, що українських солдатів навчили користуватися ними, але не застосовувати їх ефективно в тактичному сенсі», - сказав він.

Однак двоє поранених американців, з якими спілкувалися журналісти ABC News, не погодилися з такою оцінкою. Незважаючи на поранення, отримані під час невдалої місії два тижні тому, вони стверджували, що український контрнаступ добре підготовлений, і що слід очікувати великих втрат у великому військовому наступі такого характеру, спрямованому проти укріпленої російської оборони.

«Це не відбудеться швидко. Контрнаступи так не проводяться. Українці зазнають втрат. Це нормально. Я думаю, що все йде добре і в правильному темпі», - сказав солдат з позивним «Танго».

Його побратим «Голдфіш» сказав, що це «дуже важкий бій» для України.

«Але це боротьба, яку українці ведуть дуже добре», - сказав він.

Україна не публікує дані про втрати відтоді, як росія розпочала повномасштабне вторгнення в лютому минулого року. Однак високопоставлений український чиновник описав ситуацію як «дійсно важку» з «дуже інтенсивними боями».

Він додав, що 80% втрат спричинені російською артилерією. Чиновник також сказав, що війна зараз перебуває у «вирішальній фазі» і наполягає на тому, що Україна потребує ще більшої військової підтримки з боку США і їхніх партнерів, включаючи американські ракети великої дальності ATACMS.

Україна пообіцяла Сполученим Штатам, що використовуватиме ці ракети лише для нанесення ударів по російських об'єктах на окупованій частині України, а не по цілях на території росії. Однак адміністрація Джо Байдена досі відмовлялася надати ракети дальнього радіуса дії.

 

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news