logo
06/05
05/05
2 ...

Сьогодні українці відзначають Преображення Господнє або Спаса: історія та традиції свята

19-08-2023 10:34583

Сьогодні українці відзначають Преображення Господнє  або Спаса: історія та традиції свята
Фото: Ілюстративне

Преображення Господнє — це одне з дванадцяти найбільших свят у християнстві, встановлене на честь об’явлення божественної сили Христа Спасителя своїм учням.

Святі отці називали це свято другим Богоявленням. Подію преображення описують одразу три євангелісти — Матей, Марко та Лука. За Юліанським і Новоюліанськими календарями його святкують 6 серпня, але через запізнення на 13 днів Юліанського — його відзначають поки 19 серпня, повідомляє RISU.

Преображення Господнє, згідно з Євангелієм, відбулось перед голгофськими стражданнями Ісуса Христа. Ісус взяв із собою трьох своїх учнів — Петра, Якова та Івана і вирушив з ними на гору. Традиційно Преображення пов’язують з горою Тавор. Однак в Євангеліях немає жодної згадки про назву гори, де відбулося Преображення.

Там Христос молився, утомлені ж учні заснули. Коли ж прокинулися, то побачили, що Ісус Христос преобразився: лице Його сяяло, мов сонце, а одяг Його став білим, як сніг, і блискучим, як світло. Поруч з’явились пророки Мойсей та Ілля й почали розмовляти з Ісусом. Згодом велика біла хмара накрила їх, і пролунав голос Бога Отця: «Це Син мій улюблений, що його Я вподобав. Його слухайтеся» (Мт. 17: 5).

У момент преображення Господь дав можливість трьом апостолам побачити поєднання двох природ у Христі: божественної і людської.

Святкування цього празника сягає ще IV століття, коли св. Єлена побудувала храм на горі Тавор на честь Господнього Преображення. Від VI століття це свято поширюється в усій Східній Церкві під назвою «Господнє Преображення».

Свято Преображення Господнього в народі називають Яблучним Спасом. 

Традиції

Цього дня віряни приносять до церкви для освячення яблука, виноград, груші, мед. Вважається, що освячені продукти мають цілющу силу. З яблук готували різноманітні страви, їх також запікали з медом та горіхами. Освяченими у церкві продуктами пригощали дітей та родичів.

З'їдаючи перше освячене на Яблуневий Спас яблуко, заведено загадувати бажання. Вважається, що до свята Преображення та до освячення в церкві не можна їсти яблука й інші плоди свіжого врожаю. 19 серпня також заборонено роботу по дому, на землі та рукоділля – день варто присвятити добрим справам та думкам про духовне життя.

Також слід пробачити всі образи й уникати конфліктів із оточуючими. 

Згідно з повір'ям, на Яблучний Спас не можна вбивати комах. Якщо ж муха сіла двічі на руку – це віщувало щасливий рік.

  

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news