logo
30/04
2 ...

На Золочівщині вшанували пам’ять поляків, що загинули в битві з більшовиками

20-08-2023 17:261135

На Золочівщині вшанували пам’ять поляків, що загинули в битві з більшовиками
Фото: ЛОВА

Батальйон із кількохсот польських добровольців, так званих львівських орлят, під командуванням капітана Болєслава Зайончковського, зупинив наступ більшовицьких сил Першої Кінної армії Сємьона Будьонного, і завадив наступу більшовиків на Львів. З 330 польських добровольців загинули 318. Частина з них поховані у братській могилі у Задвір’ї, інші – на військовому цвинтарі Орлят на Личакові.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

Бій відбувся у межах тодішньої польсько-радянської війни (1919-1920 рр.), у якій Польська Республіка та Українська Народна Республіка протистояли радянській росії.

Сьогодні представники Польщі та України вшанували пам’ять загиблих добровольців біля кургану у селі Задвір’я, де тривала битва. Серед учасників заходу - заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін, Генеральна консулка Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч, президент Польського товариства охорони військових могил у Львові Януш Баліцький, директор департаменту міжнародної технічної допомоги та співробітництва Львівської ОВА Роман Шепеляк та інші.

Учасники заходу приєдналися до Святої Меси і поклали квіти до пам’ятника польським бійцям, що полягли у битві 1920 року. Також всі спільно виконали Гімн Республіки Польща та України.

Організувало захід Польське товариство охорони військових могил у Львові у співпраці з Генеральним консульством Республіки Польща у Львові.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolisnews