logo
30/04
2 ...

Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС: на Дніпропетровщині запрацювала перша нитка водогону

21-08-2023 17:44186

Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС:  на Дніпропетровщині запрацювала перша нитка водогону
Фото: ілюстративне

Сьогодні запрацювала перша нитка на ділянці “Інгулець – Кряжеве” магістрального водогону, який за дорученням Президента Володимира Зеленського почали будувати на третій день теракту на Каховській ГЕС.

Як інформує Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.  

Перша нитка дозволить забезпечити доступом до води близько 25% населення Кривого Рогу у Дніпропетровській області.

Задля запуску першої ланки вода з річки Інгулець подається насосною станцією до підземного трубопроводу. Далі відкритим каналом потрапляє до Південного водосховища та подається мешканцям Кривого Рогу. Цей процес триватиме до 10 днів. У цілому ланка “Інгулець – Кряжеве” складається з чотирьох ниток, запуск решти трьох має відбутись на початку осені.

"Дякую будівельникам, які безпосередньо залучені до роботи та роблять все можливе, щоб водогін запрацював у повному обсязі якнайшвидше. Аби забезпечити максимальну прозорість реалізації проекту, на кожній ділянці будівництва залучені інженери-консультанти та незалежний технагляд. Важливо, що ми маємо підтримку міжнародних партнерів, які розуміють масштаб та важливість проекту та допомагають його впровадити", – зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Через російський теракт на Каховській ГЕС перебої з водопостачанням мають близько мільйона українців. У деяких населених пунктах воду підвозять цистернами, питну воду люди купують в пляшках.

Роботи на будівництві водогону тривають безперервно, 24/7. Впровадженням проекту займається Державне агентство відновлення за повного сприяння місцевої та обласної влади.

За підтримки USAID_ВзаємоДія буде проведено комплексний технічний аудит проектної документації на будівництво усіх трьох ділянок магістральних водогонів.

Проект магістрального водогону складається з трьох ділянок загальною протяжністю майже 150 км. Попереду – запуск ще двох ділянок “Марганець – Нікополь – Покров” (довжина 40,9 км) і “Запоріжжя – Томаківка – Марганець” (76,7 км).

Leopolis.news