logo
02/05
01/05
2 ...

Сивина через стрес: що робити

22-08-2023 13:401580

Сивина через стрес: що робити

Надмірні хвилювання відбиваються на всьому організмі. Стан шкіри, нігтів та волосся через деякий час перебування в постійному стресі, зазнає змін. І сивина є одним із таких наслідків. Посивіти від стресу можуть навіть дуже молоді люди. Історія знає випадки, коли сивіли навіть малі діти.

Звісно, що важливий рівень хвилювання, який зазнає людина. Через гру в Ельслотс казино чи через хвилювання за результат екзаменів навряд хтось посивіє. А ось постійні стреси в наслідок війни можуть призвести до цього неприємного передчасного явища.

Як стрес впливає на стан волосся та його пігментацію

Вчені, які досліджували стовбурові клітини та регенерацію організму, прийшли до висновку, що на мелатонін, який відповідає за колір волосся, може зникати не тільки через старість. Цей пігмент забарвлює волосся та шкіру, завдяки йому ми отримуємо привабливий засмаглий колір на сонці. Меланоцити, які його виробляють, утворюються зі стовбурових клітин. Через стрес відбувається швидке виснаження стовбурових клітин, тому меланоцити не можуть утворюватись. А відповідно, не можуть надавати колір волоссю.

Другою причиною, чому сивіють від стресу, є симпатичні нерви. Вони присутні в волосяних фолікулах на шкірі. Коли організм знаходиться в стані сильного нервового напруження, симпатичні нерви викидають певні речовини. Окрім стресу цей викид може спричинити велике фізичне навантаження та сильна небезпека. Тому є випадки, коли люди сивіють буквально за кілька днів або годин, знаходячись в сильному стресі, небезпеці або під час надлюдських навантажень.

При невеликих стресових навантаженнях або заняттях спортом норадреналін та адреналін також виробляються. Це відчувається через:

      збільшення частоти серцевих скорочень;

      різке дихання;

      уповільнення роботи травної системи;

      посилення зорової активності.

Тривалий стрес підсилює цей стан, призводячи до виснаження нервових та стовбурових клітин. Меланоцити зростають пустими та не можуть утворювати меланін. Через це волосся втрачає забарвлення, що виглядає, як сивина.

Волосся насичується кольором в момент росту з волосяного фолікула. З віком пігменту стає все менше, а стреси ще більше “змивають” його. У більшості людей цей процес починається приблизно в 35 років. Але є люди, які не мають сивого волосся в 50, а є й ті, в кого сивина проглядає вже у 25.

Що робити, якщо волосся посивіло через стрес

Погана новина в тому, що меланоцити не відновлюються, а отже пошкодження не відворотне. Це означає, що сиве волосся ніколи не зможе знову набути колір. Через певний час може вирости нове, адже волосини постійно змінюють одна одну. Тож за 3-5 років, якщо людина не буде піддаватись новому стресу, в неї виросте нове волосся, яке може мати нормальне забарвлення. Але повністю колір не відновиться, може лише додатись частка пофарбованого волосся. Адже з віком меланіну все одно стає менше в організмі, тож поступово стресове посивіння перейде в вікове.

Вчені також з’ясували, що не лише сильні стреси та перевантаження організму можуть викликати передчасне посивіння волосся. В цьому можуть бути винні ожиріння та певні хвороби імунної системи. Тож потрібно стежити за своїм станом та здоров’ям. А сивину, якщо вона не подобається, можна зафарбувати.