logo
06/05
05/05
2 ...

Чому ми насправді сваримось?

23-08-2023 11:092821

Чому ми насправді сваримось?

Коли ми вступаємо в стосунки, то прагнемо бути щасливими та аж ніяк не плануємо, що через деякий час почнуться сварки та розбіжності у поглядах. На жаль, це один із компонентів стосунків між людьми, така собі ложка дьогтю у бочці з медом. Як показує життя, приводів для цього вистачає, проте уважність та здатність чути один одного можуть зробити більше ніж здається.

Повага, як основа

У стосунках людям властиво сваритися, в цьому не має великої трагедії, проте варто розуміти, що будь-який конфлікт повинен бути проаналізований, а в ідеалі - проговорений із близькою людиною. Так вже сталося, що формальні вибачення слугують певною анестезією, але ж час її дії зазвичай дуже короткий. Теми конфліктів можуть змінюватися, проте сценарій залишається схожим, а надмірна кількість таких сварок породжує руйнівні думки про те, що, можливо, ви взагалі не підходите один одному? Для того, щоб будь-яка дрібна сварка не ставала такою ж непередбачуваною, як українське казино, варто взяти за правило декілька простих порад.

Поважайте особисті кордони один одного. Чим більший період часу ви проводите разом, тим більше розмиваються особисті кордони, але варто пам'ятати, що вони повинні залишатися, адже ви звичайно дві половинки, але разом з тим цілісні особистості, які мають власні потреби, інтереси та звички. Це абсолютно нормально.

Чесність та відсутність недомовок. Найчастіше причиною сварок стають відносини, що побудовані на не правді. Варто усвідомити, що рано чи пізно будь-яка брехня викривається і навряд чи в неї є термін придатності, після якого вона виявиться вже не важливою для вашого партнера. У будь-якому разі залишиться підтвердження того, що ви не можете довіряти йому повністю. Чесність виключає найбільш підступні фактори - сумніви, підозру та ревнощі у стосунках.

Стосунки - це парна робота

На жаль, часто буває так, що ролі у стосунках розподіляються нерівномірно. Мова не про побутові зобов'язання чи стереотипні вимоги від жінки та чоловіка, а скоріше про участь у цих стосунках обох, виявлення зацікавленості у їх здоровому розвитку. Родина - це система, щось нове, створене обома, і саме від участі двох залежить результат.

З дитинства ми вчимося мислити лінійно: є причина - є наслідок. Але деякі психологи вважають пошук винного у сварці хибним шляхом розв'язання проблеми. Натомість досить дієвими інструментами під час сварки вважаються такі кроки:

  • Не уникати проблеми;

  • Не знецінювати почуттів партнера;

  • Уникати критики один одного, а зосереджуватися на проблемі.

В решті решт, змиритися з тим, що розбіжність у думках буде завжди, потрібно лише поважати позицію один одного та знаходити компроміс.

Надмірна емоційність може стати на шляху до пошуку реальних причин виникнення сварки, але якщо підходити до розв'язання проблеми комплексно, то почати варто саме з цього. Часто буває так, що вже на цьому етапі обом стає зрозуміло, що причини взагалі не існує. Поцікавтеся, яким ваш партнер бачить вирішення конфлікту, та пам'ятайте, що у підсумку ви все одно дійдете згоди, тож не варто зайвий раз підвищувати градус.