logo
05/05
04/05
2 ...

У Стрілках День Державного прапора відзначають велопробігом на Вежу пам’яті

23-08-2023 12:15530

У Стрілках День Державного прапора відзначають велопробігом на Вежу пам’яті
Фото: ілюстративне

Відділ освіти, культури, молоді і спорту Стрілківської ТГ та молодіжна рада, яка створена і діє при ній, сьогодні організували велопробіг місцями бойової слави УПА. Такий захід присвятили відзначенню Дню Державного прапора.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

Велопробіг розпочнеться о 12 годині з центра с. Стрілки і проляже до історичного села Недільна, яке вважається столицею підпільної боротьби з більшовицькою окупацією у післявоєнний період. Тут вони проведуть екскурсію залами музею імені Кирила Осьмака – президента Української Головної Визвольної Ради.

За словами організаторки заходу Наталії Гром, у с. Недільна учасники велопробігу залишать свої двоколісні та пішки вгору понад два кілометри піднімуться на одну з вершин  українських Карпат – гору Діл. На ній біля вежі Пам’яті відбудуться заходи з відзначення Дня Державного прапора.

Такий маршрут із сходженням на гору Діл вибрано не просто так. Історія пам’ятає, що на ній у роки минулої війни діяла підстаршинська школа УПА. Її курсанти в 1943 році дали бій чисельному загону гітлерівців, які рейдували Карпатами. Тоді у нерівному поєдинку загинуло 43 повстанці.  Селяни їх поховали у братській могилі з хрестом. Однак комуністично-колгоспна влада розорала це місце, щоб витерти з пам’яті народу згадку про цю героїчну сторінку за незалежність.

Однак у часи незалежності місцеві патріоти з ініціативи активного рухівця Ігоря Піхоцького, родич якого загинув у лавах УПА, відновили могилу, а на честь незламних повстанців спорудили найвищу в Європі – 43 метрову дерев’яну Вежу пам’яті.  Кожний її метр – данина пошани національним борцям. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news