logo
04/05
03/05
2 ...

У Львові створили екскурсійний маршрут дерусифікованими вулицями

23-08-2023 18:10728

У Львові створили екскурсійний маршрут дерусифікованими вулицями
Фото: ЛМР

До Дня Незалежності України Центр туристичної інформації розробив нову екскурсію перейменованими вулицями та просторами Львова. Сьогодні відбулась перша така екскурсія, в якій взяли участь майже 20 людей.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Маршрут охоплює декілька вулиць і скверів та  розповідає учасникам більше про непересічних для Львова особистостей, на честь яких їх назвали.

«Минулого і цього року у Львові було перейменовано 53 вулиці. Ці вулиці були деколонізовані і тепер носять імена українців, які відомі не лише в нашій країні, а й в світі, але через, зокрема, російську пропаганду і радянські методи приниження наших громадян, не є відомими на загал. Зараз ми відкриваємо їх імена – відомі математики, науковці, лікарі, захисники України. Всі вони творили і творять сучасну Україну, тому їх імені потрібно знати всім нам. Відтак цей екскурсійний маршрут покликаний познайомити львів’ян і туристів із цими непересічними особистостями», – зазначає Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова, керівник робочої групи з перейменування вулиць.

Новий екскурсійний маршрут розробив працівник Центру туристичної інформації, історик та екскурсовод Євген Гулюк.

«Це перша екскурсія перейменованими вулицями, яка є в форматі півторагодинної прогулянки. Окрім історій про осіб, на честь яких назвали деколонізовані вулиці, я розповідаю учасникам екскурсії про важливі об’єкти, будівлі, які зустрічаємо на шляху, та інших людей, що там жили чи працювали.

Це дуже важливий маршрут, бо він показує очищення нашого публічного простору від всього російського і від їх зникнення ми точно нічого не втрачаємо. Ми маємо значно більш важливих людей, на честь яких і переназвали вулиці», – наголошує екскурсовод.

Екскурсійний маршрут пролягає через такі вулиці:

  • сквер НТШ – раніше він не мав назви, але зараз він апелює до важливої частини Львова – Наукового товариства ім. Шевченка;
  • сквер Романа Іваничука – відомий письменник, автор романів «Мальви», «Орда», «Манускрипт з вулиці Руської», політичний та громадський діяч;
  • вулиця Тараса Бобанича «Хаммера» (раніше Короленка) – військовослужбовець, учасник російсько-української війни, Герой України, активіст у питаннях патріотичного руху та виховання молоді;
  • вулиця Ігоря Дашка (раніше Філатова) – прикордонник, Герой України, учасник російсько-української війни Військовослужбовець героїчно загинув – підірвав себе, щоб не дати ворогу захопити радіостанцію в Маріуполі;
  • вулиця Патріарха Димитрія Яреми (раніше Чехова) – церковний і громадський діяч, ініціатор ІІІ відродження Української автокефальної православної церкви, Предстоятель УАПЦ в 1993-2000 роках;
  • сквер Мар’яна Панчишина – відомий лікар і громадський діяч кількох медичних товариств, особистий лікар Андрея Шептицького.
  • вулиця Юрія Руфа (раніше Некрасова) – поет, громадський діяч, доброволець. З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну Юрій (Дадак) Руф воював на Луганщині у складі львівської 24-ї бригади.

Зазначимо, що маршрут складено саме цими вулицями, тому що вони є комфортними для однієї комплексної пішохідної прогулянки, однак у Центрі туристичної інформації запевняють, що будуть працювати над створенням і нових екскурсій, які охоплюватимуть й інші перейменовані вулиці.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news