logo
06/05
2 ...

У Бродівській громаді День незалежності України відзначили рекреаційно-краєзнавчою мандрівкою

25-08-2023 10:49346

У Бродівській громаді День незалежності України відзначили рекреаційно-краєзнавчою мандрівкою
Фото: Михайла Шишки

24 серпня, у День незалежності України, ентузіасти та краєзнавці-аматори з міста Броди відзначили державне свято рекреаційно-краєзнавчою мандрівкою по екологічно-пізнавальному туристичному маршруті «Триніг».

Розпочалася мандрівка із молитви за Україну біля колони зі статуєю Богородиці, що стоїть на центральній площі міста. Після молитви група мандрівників  вирушила автобусом «Школярик» на зазначений маршрут, що пролягає по території комплексної геологічно-ботанічної пам’ятки природи Національного природного парку «Північне Поділля». 

Рекреаційна мандрівка, яку для поважних гостей провели працівники відділу рекреаціїНПП «Північне Поділля», розпочалася із ознайомлення мандрівників з ботанічним розмаїттям території, говорили про необхідність оберігати рослини, які занесені до Червоної книги України та які слід зберегти у цьому регіоні. Також під час мандрівки туристи побували біля продуктивного водного джерела, що є витоком річки Стир, слухали про водоносні горизонти, зокрема й про Головний європейський вододіл та гідрогеологію зокрема. А ще мандрівники із міста Броди мали нагоду оглянути залишки військово-польових фортифікацій періоду Другої світової війни, почути багатого цікавого про тваринний світ природоохоронної території та пообнімати велетенські буки-патріархи, які зростають на території комплексної геологічно-ботанічної пам’ятки природи.

Однак, найбільше увагу мандрівників привернули геологічні об’єкти території, зокрема мегаліти всіляких химерних форм, серед яких скелі із назвами «Груда рихлого каміння», «Камінь-кат», «Мертва голова», «Лежачий пес» та інші. Але найбільше мандрівникам сподобався кам’яний останець, який, наче грізний страж, стоїть на вершині гори над буковим лісом на трьох кам’яних опорах і називається, відповідно, «Триніг». 

Біля мегаліта «Триніг», що є родзинкою серед об’єктів туристичного маршруту, мандрівники із Бродів, при піднятому прапорі України, заспівали державний Гімн України. Потім група ще оглянула мегаліт із назвою «Лежачий пес» та печеру-грот язичницького періоду.

Коментуючи пройдений шлях, організатор заходу, заступниця голови Бродівської міської ради Ірина Олеха, сказала: «Ми розуміємо, що маємо що виборювати, коли бачимо красу нашого краю. Щиро дякую Збройним силам України, що сьогодні тримають чистим небо над нами і ми зуміли здійснити таку чудову екскурсію, щоби зрозуміти, якою величною є краса української землі, нашого краю зокрема. Ми – неймовірні, ми – безмежно багаті. Бажаю усі нам волі, свободи, незалежності у цей святковий день. Хай збудуться усі наші мрії. Але найбільшою нашою мрією є наша Перемога». 

Після закінчення мандрівки, в затишній рекреаційній локації у підніжжі гори Збараж, голова Бродівської міської громади Анатолій Белей, який також взяв участь у мандрах, вручив грамоту працівникам НПП «Північне Поділля» і висловив сподівання та бажання у подальшій плідній співпраці.

У післяобідню пору, сповнені приємних вражень та наснаги від спілкування із живою природою, усі щасливо повернулися до рідного міста. 

Михайло ШИШКА, журналіст, спеціально для Leopolis.news