logo
07/05
2 ...

Російські активи у пʼяти країнах будуть замороженими до репарацій рф Україні – Білий дім

25-08-2023 12:06237

Російські активи у пʼяти країнах будуть замороженими до репарацій рф Україні – Білий дім
Фото: glavcom.ua

Російські активи в США, Великій Британії, Німеччині, Італії та Франції будуть заморожені до відшкодування москвою збитків Україні.

Про це йдеться у повідомленні Білого дому США, пише «Суспільне».

Радник президента США Джо Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван під час переговорів зі своїми європейськими колегами обговорили кошти для репарацій Україні та способи притягнення рф до відповідальності за руйнування під час війни.

Франція заблокувала кошти російського Центробанку у розмірі 22 мільярдів євро, а також близько 150 мільйонів євро на приватних рахунках. В Італії заблокованим залишаються 2,5 мільярди євро, у Великій Британії – майже 21 мільярд євро. Вашингтон заморозив 330 мільярдів доларів, що належать росії, а Німеччина – понад 5 мільярдів євро Центробанку та деяких росіян, повідомляє російське видання "Комерсантъ".

10 березня минулого року президент Володимир Зеленський підписав закон про примусове вилучення об’єктів власності російської федерації та її резидентів. Вилучення здійснюватиметься без компенсації.

16 березня торік Мін’юст США оголосив про створення KleptoCapture — підрозділу з пошуку активів російських посадовців і олігархів, які намагаються її приховати від санкцій. 26 квітня генеральний прокурор США Меррік Гарленд підтримав ідею передання активів російських олігархів, конфіскованих через агресію рф, безпосередньо Україні.

Наприкінці квітня 2022 року Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт, який передбачає конфіскацію заморожених активів російських підсанкційних юридичних та фізичних осіб. Вилучені кошти пропонується спрямувати для надання додаткової військової та гуманітарної допомоги Україні.

У травні минулого року міністерка фінансів США Джанет Єллен заявила, що у США не існує законних механізмів конфіскації заморожених активів російського Центробанку з тим, щоб їх потім можна було використати для відновлення економіки України.

24 червня 2022 року Сенат Канади схвалив законопроект, який передбачає можливість конфіскації російських активів.

14 листопада 2022 року Генеральна Асамблея ООН більшістю голосів ухвалила резолюцію про «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв'язку з агресією проти України», підготовлену Україною за співавторством понад півсотні країн.

Вона містить визнання країнами ООН потреби створення міжнародного механізму відшкодування збитків, завданих Україні росією та рекомендації державам щодо створення міжнародного реєстру збитків. Йдеться про документування доказів та інформацію про шкоду, втрату або каліцтва, заподіяні фізичним та юридичним особам, а також державі України. Заступник голови ради безпеки Росії Дмитро Медведєв, коментуючи прийняття резолюції ООН про відшкодування збитків Україні у зв'язку з російською агресією, пригрозив Заходу вилученням активів іноземних приватних інвесторів.

18 листопада 2022 року Європейський Союз заморозив 68 мільярдів євро російських активів, згідно з внутрішнім документом Єврокомісії. Наразі Євросоюз вивчає можливість направити деякі із заморожених активів банку Росії на відновлення України. Обговорення перебуває в ранній стадії, тому що для таких кроків потрібен перегляд правової основи.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news