logo
28/04
27/04
2 ...

Нововведення щодо свят, новий навчальний рік, зміни у виплатах ВПО: що чекає українців з 1 вересня

31-08-2023 09:131461

Нововведення щодо свят, новий навчальний рік, зміни у виплатах ВПО: що чекає українців з 1 вересня
Фото: ZN.UA

З 1 вересня припинять виплату грошової допомоги деяким категоріям переселенців. Школярів чекає новий навчальний рік під час війни. Кардинальних змін у виплаті пенсії, зростання комунальних тарифів наразі не відбудеться. Церква ж остаточно перейде на новий календар, тож дати багатьох свят зміняться.

Зміни у виплатах переселенцям

Цього літа урядом було внесено зміни у програму виплат. Перші нововведення вже набрали чинності у серпні. Тепер держава зважатиме на фінансовий стан переселенців. Під час нарахування допомоги зважатимуть, чи купляли переселенці землю та об’єкти нерухомості, дорожчі за сто тисяч гривень. Не отримуватимуть 2000 тисячі гривень на місяць і ті переселенці, якщо вони мають депозит від сто тисяч гривень або купляли іноземну валюту чи коштовні матеріали на суму понад 100 тисяч гривень (не враховуватимуть факти купівлі валюти для оплати освітніх, медичних та соціальних послуг).Ще один момент пов’язаний із нерухомістю, яка розташована на неокупованій території. Якщо житло з розрахунку на одну особу має понад 13,65 м кв., виплата також не буде проводитись.

Новий навчальний рік з 1 вересня

Освітній процес відбуватиметься в трьох форматах: очному, дистанційному та змішаному. Форми навчання в кожному регіоні мають визначити обласні військові адміністрації (ОВА), враховуючи ситуацію з безпекою. Йдеться насамперед про наявність укриттів у навчальних закладах. Школярі по-новому вивчатимуть предмет «Захист України». Діти вивчатимуть надання домедичної допомоги, розповідатимуть про мінну небезпеку. Старшокласники також вчитимуться керувати дронами та орієнтуватись на місцевості.  Наразі з вересня планують запустити пілотний проєкт. Далі збиратимуть відгуки й від учнів, і від вчителів та на їх основі зроблять фінальний курс «Захисту України».

Передбачені також зміни для зарахування дітей у дитячі садочки

Міносвіти передбачило можливість переведення дітей на місця в дитсадках, які де-юре зайняті, але не використовуються фізично. В областях моделюють нову мережу очних, змішаних і дистанційних закладів.

Зміни для дітей за кордоном

МОН запроваджує нову форму навчання для українських дітей, які через війну перебувають за кордоном. У вибраних дистанційних школах у кожній області такі діти протягом 6-8 годин на тиждень вивчатимуть «український компонент шкільної програми».

Решту предметів вони зможуть опанувати в школах країн, де перебувають. Передбачена спрощена система перезарахування цих навчальних дисциплін.

Це допоможе уникнути подвійного навантаження на дітей, та водночас зберегти їхній зв’язок з Україною.

Нововведення щодо свят

З 1 вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) переходять на новоюліанський календар. Усі дати змістяться на 13 днів назад.

Головні церковні свята у вересні 2023 року за новим календарем ПЦУ:

  • Різдво Пресвятої Богородиці (Перша Пречиста) – 8 вересня (раніше 21 вересня)
  • Воздвиження Чесного Хреста Господнього – 14 вересня (раніше 27 вересня)
  • 17 вересня — мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії.

Зазначимо, що Різдво Богородиці входить до списку 12 найважливіших свят після Великодня і вважається святом матерів та жінок. У свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, 14 вересня, згадують віднайдення хреста, на якому розіп'яли Ісуса Христа.

Після календарного переходу Україна ще більше відійде від традицій російської православної церкви, а Різдво святкуватимемо разом із Європою (25 грудня), а не з росією (7 січня).

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news