logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Микола Никитюк: «Сумлінна праця наших підприємців, вчасно сплачені податки, донати для ЗСУ та волонтерство наближають перемогу»

11-09-2023 16:186929

Микола Никитюк: «Сумлінна праця наших підприємців, вчасно сплачені податки, донати для ЗСУ та волонтерство наближають перемогу»
Фото: Микола Никитюк

Нещодавно в Україні відзначили День підприємця. Про те, як співпрацює з підприємцями Головне управління ДПС у Львівській області, розповідає в.о. начальника Головного управління ДПС у Львівській області Микола Никитюк.

 

Миколо Вікторовичу, маємо вже 9 місяць 2023 року. Хотілося б насамперед дізнатися, як іде виконання державного та місцевих бюджетів, основними наповнювачами якого є підприємці.

Хочу відзначити, що протягом восьми місяців 2023 року до загального фонду Державного бюджету України бізнес сплатив 16.6 млрд грн податків, зборів, інших обов’язкових платежів.

Порівняно зі січнем-серпнем 2022 року збір платежів до загального фонду Державного бюджету збільшився на 10,8% або на 1,6 млрд грн.

Місцеві бюджети Львівщини за 8 місяців цього року отримали 20,6  млрд грн податкових платежів.

У порівнянні з минулорічним періодом надходження податків зборів та інших обов’язкових платежів, що контролюються Головним управлінням ДПС у Львівській області до місцевих бюджетів області збільшилась на  22,2% або на 3,7 млрд грн.

Велика подяка за це підприємцям Львівщини, що в дуже важких умовах продовжують сумлінно наповнювати бюджети.

Вітання усім з Днем підприємця України.

Податкова служба Львівщини постійно взаємодіє з представниками бізнесу, налагоджує ефективний діалог з бізнес-структурами та інститутами громадянського суспільства, оперативно реагує на критичні зауваження, вирішує нагальні проблеми.

Наша Вам подяка за добрі справи, за важку працю, за Ваш ентузіазм і самовідданість. Адже реалізація ваших бізнес-проєктів є запорукою додаткових надходжень в казну держави, в місцеві бюджети.

Ваші донати, ваша праця в умовах воєнного стану і вчасно сплачені податки наближають Перемогу.

Хотіли б виділити найкращих ?

Насамперед хочу подякувати усім платникам податків за те, що вони у такий складний для них і країни час роблять свій значний внесок із сплати податків, особливо хотів би відзначити суб’єктів господарювання – виробників продукції, що змогли зберегти свої потужності, налагодити роботу в умовах воєнного часу.

Відзначу низку суб’єктів господарювання Львівщини, яких було обрано за низкою критеріїв, зокрема, за значними сумами, сплаченими до державного і місцевих бюджетів.

Серед них:

-     ПРАТ «КОМПАНІЯ ЕНЗИМ»;

-     ТОВ «ВЕЛЛ КО»;

-     ГРУПА КОМПАНІЙ ОККО;

-     КОРПОРАЦІЯ «ЕНЕРГОРЕСУРС-ІНВЕСТ»;

-     ТОВ «ЛЬВІВСЬКА ГЕНЕРАЦІЯ»;

-     ПРАТ ТЕК «ЗАХІДУКРТРАНС»;

-     ТЗОВ «МЕБЕЛЬ-СЕРВІС»;

-     ФОП ПЕТРІВ АНДРІЙ ЯРОСЛАВОВИЧ;

-     ФОП БІСКУП МАРЯНА ІГОРІВНА.

Як працює бізнес в умовах воєнного стану? Скільки суб’єктів господарювання зареєстровано на Львівщині?

У загальному є тенденція до зростання кількості суб’єктів господарювання. Це наслідок того, що відбулася релокація бізнесу зі сходу країни. Підприємці пристосувалися до нових реалій, налагоджують роботу, відновлюють економіку країни. За рахунок податкових надходжень фактично бізнес фінансує наші збройні сили.

За даними Мінекономіки, на сьогодні в Україні зареєстровано близько 2 млн фізичних осіб – підприємців. Це більше, ніж було на початок вторгнення російського агресора.

На Львівщині зареєстровано 91.6 тис. юридичних осіб та 142,5 тис. фізичних осіб – підприємців. Це відповідно на 1,5 тис. та на 7,3 тис. осіб більше, ніж на початок цього року. 

Відомо, що нещодавно увійшли в дію нові закони України, які стосуються і податкового законодавства. Які це саме закони і чого вони стосуються?

Працівники Головного управління ДПС у Львівській області проводять зустрічі з представниками бізнес-асоціацій, на яких розʼяснюють основні норми та положень Закону України № 3219, якими внесено низку змін до Податкового кодексу та частково повернуто податкову систему на довоєнний період.

Податківці пояснюють порядок повторного переходу юридичних осіб, які до 1 серпня 2023 року були платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки 2 %, на спрощену систему оподаткування до кінця 2023 року, правильність визначення доходу платника єдиного податку ІІІ групи.

Акцентують увагу на особливостях оподаткування податком на прибуток підприємств, повʼязаних з переходом зі спрощеної системи 2 % на загальну, зокрема, оподаткування «перехідних» операцій з відвантаження (надання) товарів (робіт, послуг), які було розпочато в період сплати єдиного податку та завершено в період сплати податку на прибуток підприємств, з метою усунення подвійного оподаткування.

Розʼяснюємо також зміни до положень Податкового кодексу, якими відновлено права та обовʼязки платників податку на додану вартість, які переходять із спрощеної системи на загальну систему оподаткування, особливості погашення податкових векселів з акцизного податку з урахуванням відновлення з 1 серпня 2023 року перебігу строків, визначених Податковим кодексом, скасування тимчасового порядку відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів тощо.

Зазначаємо і про зміни у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, пов’язані з прийняттям Закону № 3219, застосування РРО та ПРРО,  зняття обмежень на проведення перевірок.

Питання застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій є предметом обговорення під час зустрічі представників ДПС та платників податків.

Заходи відбуваються у торгових центрах, в об’єднаних територіальних громадах.

Слід наголосити, що останні законодавчі зміни не призведуть до тиску на бізнес, оскільки перевірятимуться лише ті платники, які мають високий ризик порушення законодавства.

Також ДПС оперативно реагує на скарги споживачів, звернень органів місцевого самоврядування.

Яким чином платники податків можуть повідомити про виявлені порушення, чи з будь-яких інших питань?

Громадяни мають можливість у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці повідомляти податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» в месенджеріTelegram про відомі факти порушень законодавства, зокрема, щодо:

  • незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків;
  • відмову у розрахунку банківською карткою;
  • завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби;
  • неоформлення трудових відносин з найманими працівниками;
  • здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

Для оперативної комунікації з бізнесом у Головному управлінні ДПС у Львівській області діє комунікаційна податкова платформа.

Отримати податкову консультацію  можна за телефонами «гарячих ліній», розміщених на субсайті ГУ ДПС у Львівській області.

ДПС завжди готова до співпраці, взаємодії та відкритого діалогу з бізнесом та громадськістю, прагне не лише оперативно роз’яснювати податкові новації, а й надавати фахову допомогу кожному суб’єкту господарювання.

Розмовляв Михайло Молокус, Leopolis.news