АМКУ оштрафував на 6,5 млрд грн виробників сигарет за картельну змову

http://leopolis.news/post/9262/amku-oshtrafuvav-na-65-mlrd-grn-vyrobnykiv-sygaret-za-kartelnu-zmovu

10/10/2019

Як повідомляє прес-служба АМКУ, йдеться про такі компанії:

· «Філіп Морріс Сейлз Енд Дистриб'юшн» разом з «Філіп Морріс Україна»

· «Джей Ті Інтернешнл Україна» разом з «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна»

· «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» разом з «Імперіал Тобако Юкрейн»

· «Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна» разом з «А/Т тютюнова компанія «В.А.Т.- Прилуки» та дистриб’ютором «ТЕДІС Україна».

Зібраними у справі доказами доведено, що поведінка цих компаній була погодженою, а результатом співпраці з єдиним і спільним для всіх виробників дистриб’ютором на ринку первинного продажу сигарет стало створення і підтримання штучних бар’єрів, що перешкоджали виходу на ринок інших суб’єктів господарювання. На практиці порушники встановили такі умови для укладання договорів з іншими, окрім «ТЕДІС», потенційними дистриб’юторами, які просто унеможливили їх появу на цьому ринку.

У ретроспективі це виглядало так:

1. У 2011-2012 рр. кожен із зазначених виробників скоротив кількість прямих контрактів з дистриб’юторами з кількох десятків до одного спільного для всіх – «ТЕДІС Україна».

2. Як наслідок, у 2013 р. «ТЕДІС Україна» стає монополістом на ринку з часткою 99,43%.

3. Одночасно зазначені виробники встановили схожі критерії до потенційних покупців (у т. ч. поставка (доставка) сигарет у віддалені райони), яким не відповідає жоден із суб’єктів господарювання.

4. Жодна компанія не може вийти на ринок дистрибуції сигарет та/або придбавати сигарети безпосередньо у виробників, а змушена купувати їх у ТОВ «ТЕДІС Україна» (або у його покупців).

Зазначимо, що у 2012-2015 рр. саме ТОВ «ТЕДІС Україна» не лише не відповідало згаданим критеріям, але й не виконувало в повному обсязі своїх основних дистриб’юторських функцій (продаж до 58 % обсягу сигарет шляхом самовивозу або вроздріб, тобто без жодної доставки покупцям). Однак виробники ніяк на це не реагували.

Наслідки таких дій наведемо на схемі:

Нагадаємо, що в грудні 2016 р. Антимонопольний комітет ухвалив рішення, яким визнав монопольне (домінуюче) становище ТОВ «ТЕДІС Україна» на ринку дистрибуції сигарет і за зловживання цим становищем наклав на товариство штрафи у сукупному розмірі понад 430 млн грн. Це рішення оскаржувалося порушником в судах, однак суди (включно з Верховним Судом) погодилися з висновками Комітету про наявність у ТОВ «ТЕДІС Україна» монопольного (домінуючого) становища на загальнодержавному ринку дистрибуції сигарет з 2013 року по вересень 2015 року та про вчинення ТОВ «ТЕДІС Україна» на цьому ринку зловживань. Постанова Верховного Суду від 19.06.2018 у господарській справі № 910/3047/17 є остаточною, набрала законної сили й оскарженню не підлягає.

Сьогодні АМКУ виніс друге рішення у цій тривалій історії, цього разу про порушення у вигляді антиконкурентних узгоджених дій на ринку первинного продажу сигарет. Відповідно, відповідачами є й інші учасники – не лише «ТЕДІС», але й виробники.

Суть рішення:

1. Визнано, що ТОВ «Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн», ПрАТ «Філіп Морріс Україна», ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна», ПрАТ «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна», ПАТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна», ПзІІ «Імперіал Тобако Юкрейн», ТОВ «Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна», ПрАТ «А/Т тютюнова компанія «В.А.Т.-Прилуки», ТОВ «ТЕДІС Україна» вчинили порушення, передбачене пунктом 5 частини другої статті 6 та пунктом 1 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються обмеження доступу інших суб’єктів господарювання (покупців) на ринок первинного продажу виробниками сигарет.

2. За вчинені порушення накладено штрафи на:

· ТОВ «ТЕДІС Україна» – 3,4 млрд грн

· ТОВ «Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн» – 370 млн грн

· ПрАТ «Філіп Морріс Україна» – 810 млн грн

· ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна» – 430 млн грн

· ПрАТ «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна» – 490 млн грн

· ПАТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» – 170 млн грн

· ПзІІ «Імперіал Тобако Юкрейн» – 290 млн грн

· ТОВ «Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна» – 80 млн грн

· ПрАТ «А/Т тютюнова компанія «В.А.Т.-Прилуки» – 450 млн грн

3. Зобов’язано ТОВ «Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн», ПрАТ «Філіп Морріс Україна», ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна», ПрАТ «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна», ПАТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна», ПзІІ «Імперіал Тобако Юкрейн», ТОВ «Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна», ПрАТ «А/Т тютюнова компанія «В.А.Т.-Прилуки», ТОВ «ТЕДІС Україна» припинити порушення.

 

 

 Leopolis.news