logo
02/05
01/05
30/04
2 ...

Безпека, енергетика, швидке відновлення, макрофінансова стабільність – Шмигаль розповів про головні напрямки роботи Уряду

15-09-2023 21:12723

Безпека, енергетика, швидке відновлення, макрофінансова стабільність – Шмигаль розповів про головні напрямки роботи Уряду
Фото: kmu.gov.ua

Сьогодні все що робить Уряд зосереджено на тому, щоб Україна перемогла у  війні.

Про це під час пресконференції для ЗМІ розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Зокрема, він окреслив сім головних напрямків роботи Уряду.

Безпека, оборона та зброя. Фінансування всіх потреб армії та сил оборони, залучення збройної допомоги від союзників. Нова українська зброя і техніка. Нові технології, акцент на дронах, боєприпасах, ракетній програмі. В Україну заходять іноземні компанії. Українське виробництво в сотні разів більше, ніж до повномасштабної війни.

Макрофінансова стабільність. За 19 місяців Уряд профінансував усі бюджетні видатки. Залучив більше 62 млрд доларів від партнерів. З них цьогоріч — 30 млрд доларів. На 2024 рік країна має підтримку МВФ. З Єврокомісією Уряд готує «План України» на 50 млрд євро протягом наступних чотирьох років. Україна працює зі США, Канадою, Японією, Світовим банком, Норвегією.

Енергетика. Збудували систему захисту енергооб’єктів. Газу та вугілля достатньо, сім блоків АЕС в роботі, будуть запущені ще два. Загальна готовність до зими — 80%. Можливості імпорту електроенергії з ЄС — 1,2 ГВт, є перспективи збільшення до 2 ГВт.

«Цьогоріч очікуємо не менш складної зими, ніж минулорічна. Розуміємо, що ворог буде продовжувати свій терор щодо української цивільної інфраструктури. Але тепер у нас набагато більше ППО, а в них набагато менше ракет», — відзначив Денис Шмигаль.

Швидке відновлення. З Фонду ліквідації наслідків збройної агресії виділено на це понад 60 млрд грн. Енергетики виконали 80% робіт на всіх мережах та підстанціях. У розмінуванні обстежили 190 га сільськогосподарських земель з першочергових 470 тис га.

«Готуємося до масштабного міжнародного форуму в Хорватії, де скоординуємося з нашими партнерами. Ми є лідером по площі замінованих земель, але будемо лідером в гуманітарному розмінуванні. Є амбіція завершити розмінування аграрних земель протягом трьох років. І за 5-7 років завершити розмінування усієї території України», — сказав Прем’єр-міністр.

Також він повідомив, що від початку року частково та повністю відновлено 800 медзакладів, 400 шкіл, 19 мостів, ще на 60-и йдуть роботи. Запрацювала програма єВідновлення. 12 тис. родин отримали кошти на ремонти, скоро почнуть діяти сертифікати за знищене житло. Інституційні реформи та антикорупція. Побудовано антикорупційну вертикаль — обрано голову НАБУ, працює САП. Знищуються системні можливості для корупції через цифровізацію та зменшення ролі держави в економіці. За півтора року Уряд передав 2 тис. підприємств Фонду держмайна для приватизації. У частині перевірки витрачання коштів донорів залучаємо міжнародні компанії Deloitte та PriceWaterhouseCoopers.

Логістика. Працюють транзитні шляхи солідарності через ЄС. Транзитний товаропотік через Румунію збільшиться вдвічі. Розвиваємо дунайські порти. За 11 місяців митного безвізу з ЄС оформили 19 тис. транзитних декларацій.

Економіка. Створюємо точки росту. Відновлення через держзамовлення, дешеві кредити, гранти, індустріальні парки, компенсацію частини вартості вітчизняної техніки. Завдяки програмі єРобота з’явилося 6 тис. нових бізнесів. Будуть створені ще тисячі, включаючи ветеранські.

 

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news