logo
01/05
30/04
2 ...

Видворений з Молдови глава Sputnik виявився офіцером ГРУ, що навчався у Львові – ЗМІ

17-09-2023 11:37997

Видворений з Молдови глава Sputnik виявився офіцером ГРУ, що навчався у Львові – ЗМІ
Фото: pravda.com.ua

Видворений з Молдови 13 вересня глава «Sputnik Молдова» Віталій Денисов є кадровим російським офіцером і уродженцем України.

Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на The Insider.

Як з'ясувало видання, Денисов, імовірно, є кадровим офіцером 72-го центру спеціальної служби (в/ч 54777), який в інтересах ГРУ займається інформаційними вкиданнями і дезінформацією зарубіжної аудиторії.

Денисов народився в Закарпатській області й після школи вступив до Львівського вищого військово-політичного училища ЛВВПУ, де готували організаторів культурно-просвітницької роботи (політруків) і військових журналістів.

Пізніше ЛВВПУ, де навчався Денисов, перейменували на Академію сухопутних військ України. У липні цього року російська армія завдала удару по академії ракетами «Калібр» і зруйнувала один із корпусів.

У 1992 році курсант Денисов відмовився складати присягу Україні й разом з іншими відмовниками з училища перебрався до Москви.

Там його поселили недалеко від штаб-квартири ГРУ в офіцерському гуртожитку за адресою Хорошевське шосе, 38. Як видно з податкової бази даних, він значився співробітником головного друкованого органу Міноборони газети «Красная звезда».

У 2005 році він отримав від Міноборони відомчу квартиру на вулиці Адмірала Лазарєва і чергове офіцерське посвідчення.

У 2013 році Денисов працював у Головному слідчому управлінні Московської області.

Джерело The Insider у Міноборони повідомило, що зі Слідчого комітету Денисов перейшов у 72-й центр спеціальної служби (в/ч 54777). Цей центр збирає й аналізує інформацію із зарубіжних резидентур ГРУ, а також займається інформаційними фейками.

У 2016 році офіцеру Денисову присвоїли звання полковника ВДВ, а у 2019 році призначили головним редактором Sputnik у Південній Осетії. Після цього він очолив Sputnik у Баку.

У 2022 році полковника Денисова направили до Кишинева збирати інформацію й просувати прокремлівський порядок денний, але після вторгнення російських військ в Україну інтернет-сайти і мовлення місцевого Sputnik заблокували.

Що передувало: 13 вересня з Молдови видворили російського пропагандиста, керівника «Sputnik Молдова» Віталія Денисова. Це рішення пояснили його втручанням у внутрішні справи Молдови.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news