logo
03/05
2 ...

У Львові проходить традиційний осінній день «Велосипедом на роботу»

19-09-2023 18:12579

У Львові проходить традиційний осінній день «Велосипедом на роботу»
Фото: ЛМР

Сьогодні, 19 вересня, в межах Європейського тижня мобільності, у Львові проходить вже традиційний осінній день «Велосипедом на роботу». Акція розпочалась вранці з велосніданку на площі біля пам’ятника королю Данилу Галицькому. Тут роверистів пригощали кавою та корисними смаколиками. Опісля учасники роз’їхалися до своїх офісів.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Як розповів керівник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів, у Львові день «Велосипедом на роботу» відбувається вже увосьме. Мета залишається незмінною – популяризувати велосипед як вид транспорту та заохотити мешканців їздити двоколісним на роботу, навчання чи в інших справах.

«У такому форматі ми у Львові збираємося вже увосьме. Але цьогоріч у нас нова локація – площа біля пам’ятника королю Данилові Галицькому. Адже тут нещодавно відбулись певні зміни, які зробили її більш доступною для різних категорій людей, в тому числі і для велосипедистів. Власне, на цьому хотілось наголосити та виокремити її як нову локацію у центрі міста, де можна збиратися та спілкуватися.

Сьогоднішня акція – це ще одна причина для мешканців спробувати як це – їхати велосипедом на роботу: продумати маршрут, подолати певні ментальні перепони та сісти на ровер», – пояснює Орест Олеськів.

Посадовець додав, що і сам активно користується велосипедом: «Для мене велосипед – це найшвидший спосіб добратися на роботу. Якщо автомобілем доведеться їхати 25-30 хвилин, то велосипедом цю відстань я долаю за 15 хвилин».

Як розповідає одна з учасниць велосніданку Марія Косів, велосипедом на роботу у теплу пору та за сприятливої погоди їздить вже другий рік.  Каже, що так – комфортніше та швидше. «Насправді, такий спосіб пересування – зручний, а ще – піднімає настрій перед роботою. Після поїздки велосипедом – багато енергії та є натхнення працювати. І я б дуже хотіла, щоб велосипедний рух у Львові розвивався, в тому числі і відповідна інфраструктура. Щоб їздити на велосипеді було комфортно і безпечно», – зазначила Марія Косів.

Орест Олеськів зазначає, що велоінфраструктуру у місті планують розбудовувати і надалі. «Попри вже зроблене, плануємо прокладати нові доріжки та смуги для велосипедистів, аби, насамперед, з’єднати між собою всі ділянки велосипедної мережі в межах міста. Таку ціль ставимо собі на наступний рік. А поштовхом для цього має стати затвердження велосипедної концепції міста», – зазначив посадовець.

Додамо, першу велодоріжку у місті збудували у 2011 році. Станом на зараз протяжність велосипедної мережі Львова складає понад 130 км. А до 2023 року у Львівській громаді хочуть облаштувати ще не менше 150 км доріжок та смуг для велосипедистів.

До слова, акцію «Велосипедом на роботу» у Львові підтримали кав’ярня Black Honey, що розташована на вул. Галицькій, 20, та львівський стартап Food Mission. Так, сьогодні впродовж дня усі роверисти зможуть отримати 20%-відсоткову знижку на їжу та напої вказаній кав’ярні. Для цього на касі слід озвучити промокод «велосипедом на роботу» та показати через вікно свій велотранспорт. А Food Mission пригощав учасників велосніданку корисними смаколиками.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня у Львові стартував Європейський тиждень мобільності та триватиме ще 4 дні, до 22 вересня. У програмі – низка цікавих подій, що популяризують використання громадського транспорту та альтернативних методів пересування містом. Серед ще актуальних подій – лекція «Лайфхаки велосипедистів», пішохідна екскурсія від трамвайного депо до сучасного транспортного хабу та екскурсія на тролейбусі з системою автономного живлення.

Захід реалізує Львівська міська рада. Він проходить у межах проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансової підтримки урядів Німеччини і Швейцарії.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news