logo
05/05
04/05
2 ...

Львів’ян кличуть на архітектурний фестиваль «ВЕЖА»

20-09-2023 20:11435

Львів’ян кличуть на архітектурний фестиваль «ВЕЖА»
Фото: ЛМР

У Львові напередодні Міжнародного дня архітектора, з 29 вересня до 1 жовтня, відбуватиметься V Міжнародний фестиваль архітектури та мистецтв «ВЕЖА».

Цьогорічне гасло події – «Час України», а його головні герої – українські архітектори й архітекторки, котрі представляють свою Батьківщину в світі. Їхні відомі європейські колеги приїдуть на фестиваль підтримати, поділитися досвідом і вивчити українські реалії. Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Організатори фестивалю описують «ВЕЖУ» як головний щорічний захід української архітектури, який буде цікавий не тільки архітекторам. Серед заходів фестивалю: лекції та воркшопи, презентації нових українських об’єктів, екскурсії та пленери, нетворкінг і дискусії.

На «ВЕЖІ» буде три головних локації (кожен день нова):

·   Центр архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа» в самому центрі Львова, де фестиваль розпочався у 2018 році, й куди він остаточно повертається. У свої часи це була одна з найзахищеніших будівель у Львові із стінами до трьох метрів завширшки, тому досі може надати додатковий захист на випадки повітряної тривоги;

·   пам’ятка архітектури XV століття – Свірзький замок, 45 км від Львова;

·   спортивно-розважальний центр Leoland, до 2023 року відомий як палац спорту «Україна».

На фестиваль «ВЕЖА», заснований членами Львівської спілки архітекторів й підтриманий Національною спілкою архітекторів України, вже п’ять років збираються архітектори зі всієї України та іноземні гості.

Лейтмотив цьогорічної «ВЕЖІ» – «Час України». Це означає фокус на вікні можливостей, яке відкрилося зараз для України в світі – не тільки отримати допомогу й підтримку від інших країн, але й показати світові своє найцінніше – талановитих людей. На фестивалі важливими гостями будуть саме українські архітектори й архітекторки, які найяскравіше презентують Україну в світі. Одна з них – власниця і архітекторка архітектурного бюро С. Бабушкіна, голова дисциплінарної комісії Національної спілки архітекторів України (НСАУ), архітекторка Катерина Романенко. Бюро С. Бабушкіна разом з Норманом Фостером проєктувало реконструкцію Європейської площі в Києві. А зараз Катерина Романенко, після низки проєктів у Німеччині, працює в Барселоні й представляє Україну в чисельних архітектурних конференціях.

Також вкотре на фестиваль завітає засновниця власної архітектурно-проєктної групи, заступниця голови архітектурної палати НСАУ Анна Кирій, яка розкаже про перше для України з 2014 року представлення на Венеційській архітектурній бієнале. Архітекторка була однією з головних критикинь скандального законопроєкту №5655 про реформу містобудування. Зараз проєкт відкликаний, а сама Анна Кирій працює в робочій групі при Верховній Раді над новим містобудівним кодексом.

Інші архітектори, котрі працюють в Україні, традиційно презентують найцікавіше з об’єктів, які, попри вторгнення, все одно зводяться в різних містах держави: Львові, Києві, Дніпрі, Харкові, обговорять повоєнну відбудову й збереження архітектурної спадщини.

«Яскравий приклад – замок у Свіржі, який майже 30 років був закритий. Наразі він доступний для відвідування, там працює молодь, розвиває його як культурно-мистецький центр, куди щотижня приїжджає багато людей. Другий день фестивалю ми проводитемо там, крім екскурсій, виставкові події, інсталяції, перформанси. Свірзький замок – унікальна пам’ятка архітектури, яка потребує уваги. Звісно, зараз в Україні багато об’єктів зруйновано, але це не може бути приводом для того, щоб не піклуватися про ті будівлі, в які, на щастя, не потрапила ракета. У замку багато зроблено, але ще більше треба зробити. Зараз Національна спілка архітекторів активно веде роботу щодо його розвитку. Сподіваємося, фестиваль приверне до нього ще більше уваги, як і до “Порохової вежі”, бо як культурно-мистецькі центри їх треба реставрувати й розвивати», – розповідає архітекторка, директорка Центру архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа» Ангеліна Єфименко.

Про це, серед іншого, розповідатимуть іноземні учасники фестивалю – цього року на фестиваль запрошена дуже потужна когорта архітекторів і митців:

·   Александр Яніцький (Alek Janicki) – польский митець, який, серед іншого, зробив інсталяцію-перформанс Black Satori («Чорне дзеркало») в Свіржі в межах Вроцлавського бієнале 2023;

·   Пьотр Кухач (Piotr Chuchacz) – відомий польський архітектор, який до кінця 2022 року очолював Палату архітекторів Польщі, тому особисто зустрічав українських біженців-архітекторів і допомагав їм залишатися корисними в професії;

·   Фабіо Гріллі (Fabio Grilli) – італійський архітектор, старший менеджер з проєктування у EMMAR (Дубаї, ОАЕ) – найбільшої девелоперської компанії всього арабського світу.

Відвідати фестиваль «ВЕЖА» можна буде безкоштовно, якщо зареєструватися до 25 вересня (до 22:00). Але на кожну подію треба реєструватися окремо.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news