logo
05/05
2 ...

В Україні погіршились очікування у суспільстві щодо майбутнього ветеранів російсько-української війни

21-09-2023 15:37327

В Україні погіршились очікування у суспільстві щодо майбутнього ветеранів російсько-української війни

Аналітики Українського ветеранського фонду Мінветеранів та Соціологічна група «Рейтинг» за останній рік зафіксували тенденцію до погіршення очікувань у суспільстві щодо майбутнього ветеранів російсько-української війни та оцінок виконання державою зобов'язань перед військовими.

Зокрема, сьогодні презентували чергове загальнонаціональне опитування «Образ ветеранів в українському суспільстві».

Станом на сьогодні в опитаних прослідковуються більш песимістичні оцінки щодо ставлення до ветеранів з боку суспільства та їх повернення до цивільного життя.

Хоча сьогодні 79% загалом вважають, що в суспільстві є повага до ветеранів, з іншого боку,  у порівнянні з минулим опитуванням з 6% до 18% зросла частка тих, хто має протилежну думку. Також помітне зменшення і в абсолютних оцінках: в липні 2022 року 55% респондентів говорили про беззаперечну повагу з боку суспільства до ветеранів, то у вересні 2023 року таких лише 25%.

Заступник директора соцгрупи «Рейтинг» Любомир Мисів каже, що немає нічого дивного у цих оцінках.

«Насправді вони не можуть бути добрими, бо повномасштабна  війна триває вже півтора роки. І мій основний меседж - реалістичний. Ці дані є об'єктивними, адже орієнтовно 1 мільйон осіб перебуває в Силах Оборони, населення переживає економічні негаразди, 5 млн біженців, яких війна змусила покинути свої домівки. Тож абсолютні оцінки довіри зменшуються, вони залежні від настроїв у суспільстві. До того ж, накладаються різні сценарії з мобілізацією. Це впливає на загальну оцінку суспільства щодо всіх у військовій формі. Ця оцінка точно буде коливатися в залежності від подій, але довіра до військових на фронті, до ветеранів залишається дуже високою.  Нині немає кінцевого розуміння, що робиться державою в цьому напрямку, як ми повертатимемо до цивільного життя ветеранів. Чи буде у них робота, як їх будуть сприймати інші», – пояснює Любомир Мисів.

«На фоні загальних корупційних скандалів спостерігається різке погіршення щодо виконання державою обов'язків перед ветеранами. 18% опитаних думає, що суспільство не поважає ветеранів. Це позиція “Я думаю так про інших. Але це не про мене, я поважаю”. В суспільстві зріє відчуття того, що про ветеранів забудуть, що вони зіткнуться з проблемами, які не вирішуються. І саме в цьому вбачається неповага суспільства до ветеранів. Війна постійно стає ближчою. Проблеми ветеранів - зрозумілішими. Нам потрібно усвідомити як жити у ветеранському суспільстві», – додав він.

Окрім того, фіксується зростання очікування можливих ризиків у житті ветеранів, таких як ризик відсутності роботи (за рік відсоток виріс із 34% до 42%), конфліктів у родинах ветеранів (з 31% до 46%), зловживанням алкоголю та наркотичних речовин (з 31% до 43%), самогубств (з 18% до 28%) та порушення законів (з 13% до 23%). Більш гостро ці ризики відчувають близькі ветеранів, які воювали з 2014 і воюють зараз.

Фахівці Соціологічної групи «Рейтинг» проводили телефонне опитування 1 тисячі респондентів 5-7 вересня 2023 року. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 3,1%.

Прогнозується, що після перемоги у війні в Україні буде понад 5 мільйонів представників ветеранського середовища (ветеранів, їхніх родин та сімей загиблих). Станом на 24 лютого 2022 року людей з таким статусом було близько 500 тисяч.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news