logo
02/05
2 ...

Церква у Стрілках, в якій колись служив о. Михайло Вербицький, відзначила храмове свято

24-09-2023 19:502086

Церква у Стрілках, в якій колись служив о. Михайло Вербицький, відзначила храмове свято

Голова Стрілківської ТГ Самбірського району Микола Дрозд привітав релігійну громаду с. Стрілки із сьогоднішнім храмовим празником – святого великомученика Євстафія. Його парафіяни відзначили 24 вересня.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

«Нехай це величне свято наповнить серця всіх парафіян світлими почуттями віри, надії і любові. Хай душевна чистота, мир та спокій, добро і достаток будуть у Ваших оселях, слово Боже надасть усім Вам наснаги на добрі і благі діла», – написав очільник громади.

Зазначимо, що святий великомученик однаково шанується в православній та католицькій церквах. Його ім’я носить багато храмів, в тому числі давня церква св. Євстафія в с.Стрілки. В ній  одним із найвідоміших парохів був автор музики до Державного гімну «Ще не вмерла Україна» отець Михайло Вербицький, який тут служив майже три роки.

Довідково:

Євстафій був воєначальником при імператорах Титі і Траяні. За переданням, Євстафій прийняв християнство після того, як на полюванні, серед рогів переслідуваного ним оленя, з'явився перед ним образ розіп'ятого Спасителя, який сказав йому: «Плацид, навіщо ти переслідуєш Мене, який бажає твого спасіння?».

Повернувшись додому, Євстафій охрестився разом зі своєю дружиною Феопистією і двома синами — Агапієм і Феопистом. Вони також шануються в лику святих. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news