logo
06/05
05/05
2 ...

Полум’яне диво: На Одещині народилося майже дві сотні рідкісних «феніксів» (ФОТО)

25-09-2023 12:57435

Полум’яне диво: На Одещині народилося майже дві сотні рідкісних «феніксів» (ФОТО)
Фото: зі сторінки у Facebook

У національному природному парку «Тузлівські лимани» в Одеській області вперше народилися майже дві сотні рідкісних рожевих фламінго, яких також називають «феніксами».

Про це повідомив доктор біологічних наук, співробітник парку Іван Русєв. 

«Під час війни у Національному природному парку «Тузлівські лимани» влітку почало народжуватися диво. Вперше в Україні фламінго (з латинського «фламма» полум'я) в кількості 570 дорослих птахів у воєнний час 2023 року вирішили прожити з весни до осені на Тузлівських лиманах і привести малят. Раніше, у 2017 році, вони вперше в Україні намагалися сформувати колонію у Херсонської області на озері Чурюк неподалік від Криму, але вивели всього 3-х пташенят і доля їх невідома», – розповів Русєв.

За його словами, під час повномасштабного вторгнення росії в Україну птахи покинули тимчасово окуповану Херсонщину та перебралися до заповідника на Одещині.

«Вперше птахи – «розвідники» великою зграєю з'явилися у нас у 2021 році. У тому році, коли на основних колоніях фламінго у Туреччині на озері ТУЗ була загибель великої кількості пташенят і дорослих птахів. І ми тоді прогнозували, що вони скоро обов'язково загніздяться у нас. І ось воєнний рік 2023 року. Вони з'явилися у нашому нацпарку у квітні, а в травні одразу вибрали місце для гніздування на узбережжі лиману Бурнас біля села Базарь'янка. Але там гніздування було невдалим: постійно з'являлися дітлахи, вночі браконьєри, багато свійських собак - все це, незважаючи на збудовані птахами 270 гнізд, змусило залишити це небезпечне місце. Але ми вірили, що вони обов'язково знайдуть інше місце в нацпарку і виведуть пташенят у цьому році. Так і сталося. В кінці червня 2023 року вони загніздилися в дуже цікавому місці нацпарку - на межі великих Тузлівських лиманів Шагани та Алібей. І ось, на вихідних, нам, працівникам нацпарку та його друзям, вдалося провести захід по кільцюванню пташенят. В цьому нам допомогли Українське товариство охорони птахів та Український Центр кільцювання птахів. Це великій успіх – «Тузлівські» фламінго під час війни вивели 192 пташенят. Доречі, серед дорослих є птахи з кольоровими кільцями з Франції, Туреччини та Іспанії. Сподіваємось що після Перемоги багато українців зможуть приїхати у нацпарк у гості і подивитися на диво природи рожеві фламінго», – розповів Русєв.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news