logo
07/05
06/05
2 ...

У Львові відремонтували укриття, яке не діяло понад 60 років (ВІДЕО)

25-09-2023 17:37600

У Львові відремонтували укриття, яке не діяло понад 60 років (ВІДЕО)
Фото: ЛМР

У Львові на вулиці Городоцькій, що поблизу цирку, відновили укриття, яке не діяло 64 роки. Тут провели надсучасні комунікації та встановили спеціальну систему автоматичного відкриття дверей, облаштували різні зони, зокрема для дітей та комфортного відпочинку. В укритті, площею 215 кв. м, може поміститись до 300 людей.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Ремонтні роботи розпочали в липні цього року. Тут не було жодних комунікацій – ні каналізації, ні водопостачання, ні освітлення, старі мережі прогнили. Тому провели каналізацію і водопостачання, повністю зробили освітлення і нову вентиляцію, відновили стіни, збудували нові входи і зробили поручні, залили так звану промислову підлогу, встановили електричні батареї. А також уже провели інтернет.

«Станом на сьогодні маємо сертифікованих 4800 укриттів, ще деякі ми зараз приводимо до пуття. От це укриття було в жахливому стані, і за кошти громади ми його відремонтували. Тут є вода, тепло, туалет, є коцики, красиві малюнки і для дітей є навіть дитяча зона. Це такий стандарт, як має виглядати комфортне і безпечне укриття. І всі, хто мають на балансі укриття, мали би до цього стандарту прагнути. Тому що місто допомагає, але більшість укриттів є в житлових будинках – і це власність мешканців. Тому хочу подякувати всім, хто зміг їх привести до пуття. Також 1500 укриттів мають встановлені пічки, і є запаси дров.

Всі укриття мають бути відкриті 24 на 7. Але є віддалені укриття, і тут має бути інший підхід: система, яка автоматично відчиняє двері під час тривоги і зачиняє по завершенню. Тому дякуємо нашим друзям, які допомагають робити Львів безпечнішим», – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

Зокрема, тут встановили нові двері, а технологічна компанія Ajax Systems безкоштовно для міста обладнала їх спеціальними замками і датчиками, завдяки яким під час тривоги вони відчиняються і зачиняються автоматично. Наразі це – пілотний проєкт, такі системи на дверях в укриттях встановили раніше у Києві, і зараз встановлюють ще у Київській, Рівненській та Закарпатській областях.

«Ми активно співпрацюємо з містами з перших днів повномасштабної війни. Із виникненням проблеми доступності укриттів, ми почали впроваджувати професійні рішення на базі системи Ajax. У результаті успішного проєкту з обладнання Київського сховища автоматичною системою, ми отримали звернення від інших областей і почали активну роботу.

Після завершення тривоги 20 хвилин ми вичікуємо, коли всі виходять, і двері автоматично зачиняються. Додатково тут встановлені тривожні кнопки і датчики з фотофіксацією – для того, щоби відповідальні люди були впевнені, що в укритті нікого немає після того, як двері зачинилися. Навіть після блекауту, ця система зможе працювати ще 5 діб», – пояснює керівниця відділу проєктних рішень Ajax Systems Леся Попадюк.

Для найменших відвідувачів в укритті облаштували дитячий куточок, де можна погратися та цікаво і з користю провести час. А для дорослих обладнали окремі функціональні зони та місця відпочинку. Розробкою дизайну та оформленням укриття всередині займався відділ промоції Львівської міської ради. Додатково в укритті облаштували чотири санвузли, два умивальники і диспенсери для рушників, зробили запаси бутильованої води.

Загальна вартість усіх робіт склала 2,6 млн грн.

Під час робіт із цього приміщення вивезли близько 30 тонн сміття. Це і старі речі, сухі гілки та дошки, і різне будівельне сміття.

«Вивезли 2 контейнери по 13 кубів сміття. Загалом це близько 30 тонн. Це стара вентиляція, яку ми зрізали, і гілки, дошки, різні старі речі. Входи були завалені, і їх розчищали – і це також багато різного сміття. Це також різні будівельні відходи, купа старих речей, які були там», – каже Ірина Мауль, директорка Львівського комунального ремонтно-аварійного підприємства.

Загалом цього року у планах міста – повністю відремонтувати укриття ще на вул. Похилій, вул. Теліги, вул. Шевченка та вул. Солодова. Це все – в межах програми ремонту укриттів на 2022-2024 роки, яку ухвалили на сесії Львівської міської ради торік у грудні.

«Станом на сьогодні вже в роботі маємо ще два укриття – на вулиці Теліги і на вулиці Похилій, і ще до кінця року плануємо на вулиці Солодовій і вулиці Шевченка відремонтувати аналогічні укриття. Це укриття стилізоване, в ньому є історична інформація в контексті вулиці Городоцької. Ми би хотіли, щоб у такій стилістиці були і наступні укриття, будемо нагадувати людям про місто Львів – яке воно прекрасне», – зауважила Наталія Алєксєєва, керуюча справами виконкому Львівської міської ради. 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news