logo
29/03
28/03
27/03
26/03
25/03
2 ...

Не хоче «Заклад» приєднатись до лікарні на Кульпарківській

11-10-2019 16:112005

Не хоче «Заклад» приєднатись до лікарні на  Кульпарківській

Тривожна подія цього тижня сталась у «Закладі». У розташованій тут обласній психіатричній лікарні побувала  група посадовців зі Львова, до складу якої, крім керівника департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ірини Микичак, увійшли в. о. начальника управління майном спільної власності Львівської обласної ради Віктор Кусий,  генеральний директор КНП «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» Богдан Чечотка, головний позаштатний експерт з психіатрії департаменту охорони здоров’я Юрій Закаль та в. о. голови депутатської комісії Львівської обласної ради з питань охорони здоров’я Ігор Ковальчук. Гості приїхали цільово – щоб взяти участь, як було напередодні  оголошено на сайті Львівської обласної ради, у  громадських слуханнях щодо майбутнього спеціалізованої лікувальної установи «Заклад».

Початок слухань розпочався із словесної перепалки, яка виникла тоді, коли Віктор Кусий та Ірина Микичак заявили, що вони приїхали до «Закладу», щоб обговорити реорганізацію психіатричної служби на Львівщині. А раз так – жодних слухань бути не може.  І висловили здивування, що серед присутніх на зборах, крім самих медичних працівників, є й люди, які стосунку до медицини не мають. Із запропонованим «форматом» розмови не погодились  інші учасники зборів – слухань, члени трудового колективу лікарні.

Люди, зіславшись на розміщене на сайті облради оголошення про проведення громадських слухань, проголосували за створення відповідних робочих органів. Головою зборів обрали депутата Тростянецької об’єднаної територіальної громади, лікаря Юрія Шипова. Швидко затвердили порядок денний та  регламент, до складу президії ввели гостей зі Львова.

Початок слухань розпочався нервово. Дещо зверхні зауваження та уточнення, з якими до зали апелювали  Ірина Микичак та  інші члени прибулої зі Львова групи, учасники зборів, наполігши на своєму,  відкинули. Був момент, коли ображена жорстким тоном дискусії Ірина Микичак, вставши, хотіла покинути залу.  Ситуацію врятував Юрій Шипов, який упродовж 2 годин (скільки тривали слухання-обговорення) був точним та коректним  з усіма. Із своєю місією голова слухань  впорався на «відмінно».

Ірина Микичак пояснювала, що необхідність приєднання  розташованої у «Закладі» лікарні до обласної клінічної психіатричної установи на вулиці Кульпарківській у Львові продиктоване вимогами сьогоднішньої медичної реформи в країні та дозволить підвищити рівень психіатричного лікування у двох спеціалізованих установах.

Однак люди виступили проти позбавлення лікарні юридичної адреси. Це у своїх виступах сказали і в. о. директора лікарні в «Закладі» Мар’ян Цудний, і колишній головний лікар цієї лікарні, теперішній завідувач одного з відділень Сергій Гейшев, і присутній на зборах депутат Львівської обласної ради Микола Седіло, і лікар Роман Цьона, і завідувач другого відділення Дмитро Суслик, і заступник голови громадської ради при Львівській обласній раді Зоряна Іванків, і завідувачка реабілітаційного центру лікарні Тетяна Микитко.

Натомість таке рішення і було прийняте на слуханнях – не приєднувати «Заклад» до обласної клінічної психіатричної лікарні.

Не вірять у «Закладі» медикам-чиновникам зі Львова. У психіатричній лікарні підозрюють, що відбирати юридичний статус в колективу хочуть не з міркувань економії ресурсів та кращого управління лікувальним процесом, як це пробували довести гості-емісари, а з більш прозаїчною метою. Тут вважають, що хтось поклав око як на саме приміщення лікарні, так і на землю та інші ресурси, які сьогодні наразі «лежать», не використовуються на благо хворих. Позбавлення лікарні юридичної адреси, на їх думку, – це, так би мовити, перший крок, початок розчищення шляху для майбутньої приватизації.  Серед інших претендентів на  сьогоднішній цілісний майновий комплекс лікарні у «Закладі» називають прізвища 2 народних депутатів України з Львівщини, які увійшли до теперішнього парламентського комітету з питань охорони здоров’я. 

Олексій ДОРОФТЕЙ, для Leopolis.news