logo
03/05
2 ...

НАБУ розслідує держвиплати окупованим СЕС з орбіти Шурми

29-09-2023 10:04480

НАБУ розслідує держвиплати окупованим СЕС з орбіти Шурми
Фото: ілюстративне

Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження, в якому перевірятиме факти щодо здійснення оплат сонячним електростанціям, розташованим на тимчасово окупованих територіях, у період з липня 2022 по липень 2023 рр.

Про це повідомляє Bihus.Info.

За даними Bihus.Info, провадження зареєстроване 21 серпня 2023 р, через кілька днів після виходу редакційного розслідування «Сонячний бізнес родини зама Єрмака: сотні мільйонів за «електрику в окупації».

У журналістському матеріалі йдеться про те, що п’ять компаній, пов’язаних з братом та екс-підлеглим Ростислава Шурми, заступника керівника ОП, отримали за вказаний період приблизно 320 млн грн за електроенергію, нібито вироблену на окупованих територіях. Проплати за електроенергію також отримувала низка інших СЕС в окупації, зокрема станції, пов’язані з бізнесменом Василем Хмельницьким, та інші.

Редакція вказувала, що за даними «Укренерго», більшість станцій на тимчасово окупованій території Запорізької області працюють в несинхронному режимі з об’єднаною енергосистемою України з 1 липня 2022 р. Тобто вони не мали електричного зв’язку з нею через пошкоджені або відключені лінії електропередач. Крім того, за даними «Запоріжжяобленерго», відомості про обсяги виробленої електрики СЕС в окупації неможливо перевірити через відсутність дистанційного зв’язку з обладнанням.

П’ять фірм з орбіти Шурми, згадані в журналістському матеріалі, за даними Bihus.Info, фігурують і в досудовому розслідуванні НАБУ.

Провадження кваліфіковане за статтею про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, якщо такі дії вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 5 ст. 191 КК України).

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news