logo
03/05
2 ...

Третина українців, котрі виїхали в країни ЄС через війну, планують повернутися – опитування

29-09-2023 20:03284

Третина українців, котрі виїхали в країни ЄС через війну, планують повернутися – опитування
Фото: glavcom.ua

Понад 50% опитаних українців досі не змогли отримати роботу у країнах ЄС через бюрократичні проблеми та/або через незнання мов.

60% респондентів сказали, що не вчили мову країни перебування або лише почали вчити.
Такі дані соціологічного дослідження, проведеного Мережею захисту національних інтересів ANTS, оприлюднила старша експертка проєкту «Дослідження діаспори і тимчасово переміщених осіб» цієї мережі Катерина Мусієнко під час круглого столу в Military Media Center.
Понад 50% українців, які виїхали в країни ЄС у 2022 році, та є нині під захистом країн перебування, мають психологічні проблеми: фрустровані, розгублені, потерпають від депресії, втрати сну, і це не дає можливості повноцінно інтегруватися в нові суспільства.

На думку Катерини Мусієнко, «це сигнал для України, оскільки відкривається можливість повертати цих людей». Водночас за словами експертки, уряду необхідно розробити чітку стратегію повернення та реінтеграції цих співвітчизників. Ґрунт для цього є, стверджує Мусієнко, спираючись на результати досліджень ANTS.

Так, серед громадян, які не отримали статус біженця, а перебувають під захистом, третина готові повернутися в Україну; третина респондентів ще не знає, чи повернеться.

«Люди готові повертатися за умови, що в Україні будуть робочі місця, держава допоможе вирішити проблему з житлом для тих, хто втратив домівку унаслідок бойових дій, і насамперед за умов безпеки», - прокоментувала Катерина Мусієнко.

За її словами, третина тих респондентів, хто заявляє про бажання залишитися в ЄС, не асоціюють себе з країною перебування, «тобто сьогодні це, можливо, Італія, завтра – Німеччина чи Іспанія, вони мобільні».

До країн ЄС виїхало найбільше українців з тих, хто змушено покинув Батьківщину після російського вторгнення - експерти оцінюють їх кількість у межах 5-6 млн осіб.

 

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news