logo
02/05
2 ...

На Львівщині прихильник Московського патріархату судиться через перехід його церкви до ПЦУ

02-10-2023 19:352370

На Львівщині прихильник Московського патріархату судиться через перехід його церкви до ПЦУ
Фото: zaxid.net

Житель Самбора через суд намагається скасувати рішення громади УПЦ (МП) про перехід до ПЦУ, бо це нібито «порушує його право на свободу совісті та віросповідання».

Про це пише видання «Еспресо».

Зокрема, житель Самбора вимагає визнати недійсним рішення загальних зборів релігійної громади Української православної церкви (Московського патріархату) у місті Самбір від 17 квітня 2023 року, на яких зборах громада парафії Успіння Пресвятої Богородиці вирішила перейти до Православної церкви України.

«Як стверджує позивач, внаслідок неправомірних дій було порушено його право на свободу совісті та віросповідання, а протиправна зміна підлеглості релігійної громади в організаційних та канонічних питаннях порушує його право на вільне волевиявлення членства у відповідній релігійній організації і на вільний вибір сповідування релігійного культу. Крім цього, за твердженнями позивача, порушеного його право в частині управління релігійною громадою згідно із п. 14 статуту», – йдеться в ухвалі Господарського суду. 

Справу передали до Господарського суду Києва, бо відповідачами у позові, окрім релігійної громади парафії Успіння Пресвятої Богородиці у Самборі є також ЛОДА та  Департамент з питань культури, національностей та релігій.

«Нам відомо, що це позов від фізичної особи, а не юридичної.  Цілком ймовірно, що його подав парафіянин московського патріархату, – каже начальник відділу релігій та національностей ЛОДА Василь Дорош. – Рішення про зміну конфесійної приналежності відбувається шляхом голосування на загальних парафіяльних зборах громади. Якщо більшість голосує за перехід, це оформляється протоколом і цей протокол подається до ОДА. Саме так було у цьому випадку – громада церкви Успіння на чолі зі священником вирішила перейти до Православної церкви України. Цілком ймовірно, що меншість, яка голосувала проти переходу до ПЦУ була, і хтось з них вирішив подати позов до суду». 

Як пояснив посадовець, церква Успіння Пресвятої Богородиці у Самборі була збудована уже час незалежності України і є у власності релігійної громади. Це невеликий храм поруч з кладовищем у Самборі. 

«Релігійна громада московського патріархату 19 травня цього року звернулась до Львівської обласної військової адміністрації з необхідним пакетом документів та заявою щодо зміни конфесійної приналежності та реєстрації статуту у новій редакції. Такий статут був зареєстрований 25 травня, а 6 червня інформація була внесена у Єдиний державний реєстр. Тобто ця громада є у складі Православної церкви України за власною заявою. Є протокол зборів громади, який підтверджує таке рішення», – каже Василь Дорош. 

Leopolis.news