logo
02/05
2 ...

Найбільше сексуальних злочинів російські окупанти вчинили на Херсонщині: вік жертв ґвалтівників від 4 до 83 років

05-10-2023 18:50252

Найбільше сексуальних злочинів російські окупанти вчинили на Херсонщині: вік жертв ґвалтівників від 4 до 83 років
Фото: glavcom.ua

На Херсонщині російські військові скоїли найбільшу кількість злочинів сексуального характеру.

Про це 30 вересня у своєму телеграм-каналі повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, пише Радіо Свобода.

За його словами, росія використовує сексуальне насильство як тактику війни, зброю та інструмент приниження та придушення українського народу. Омбудсмен зазначив, що це найбільш замовчуваний та найменш засуджуваний злочин.

Офіс генерального прокурора України зафіксував 235 фактів сексуального насильства. Вік постраждалих становить від 4-х до 82-х років. «Попри всі зусилля, цей злочин все ще окутий стигмою та небажанням постраждалих повідомляти про пережите, тому цифри насправді набагато більші. Найбільша кількість випадків сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом, зафіксована у Херсонській області – відомо про 72 випадки», – зауважив омбудсмен.

Водночас комісія ООН із розслідування воєнних злочинів 25 вересня під час своєї доповіді у Раді з прав людини у Женеві зазначила, що на Херсонщині російські солдати ґвалтували та вчиняли сексуальне насильство над жінками віком від 19 до 83-х років. Часто членів однієї сім'ї тримали в сусідній кімнаті, тому вони були змушені слухати, як відбувається насильство, повідомили члени комісії.

Начальниця спеціалізованого управління Офісу Генпрокурора Ірина Діденко розповіла, що 235 випадків сексуального насильства, які зафіксовані відомством, це ті випадки, у яких постраждалі готові свідчити. Про них стає відомо після звільнення регіонів або після того, як людина виїхала з окупації.

«Це виключно ті факти, де люди готові заходити в кримінальний процес, а це не просто, тому що треба повторно переказувати свою історію. Не всі готові до комунікації навіть з нами. Фактів, дійсно, більше якраз по Херсонщині – це 72 факти. Якщо окремо Запоріжжя – це 15.

Але знову-таки у нас найбільше фактів дізнаємося там, де відбулося найбільше деокупації. Тільки відбулася деокупація, одразу у нас з'ясовуються нові факти. Плюс люди трошки починають більше довіряти, оскільки бачать наші нові підходи», – зазначила вона.

Вік постраждалих – від 4-х до 83-х років, каже представниця Офісу Генпрокурора. За її словами, українці помилково думають, що середній вік постраждалих – від 20 до 35 років, в реальності це не так.

«Дуже багато у нас є випадків і 72 роки, і 82 роки. Тут потрібно розуміти контекст, тут мова зовсім не про задоволення якихось потреб. Мова йде виключно про знищення людини, про наругу над цією людиною, про намагання її морально і фізично знищити. Тому вік насправді різний

Є – 4 роки дитині. Це розкритий вже злочин, ми нещодавно скерували обвинувальний акт до суду щодо них. І там, до речі, в цьому ж кейсі, дівчата 15, 17 років і жінка — 8383 роки», – розповіла Діденко.

Кожна історія вражає своїм жахом, каже очільниця спеціалізованого управління Офісу Генпрокурора.

«... жінка, мати трьох дітей. Вона їхала на велосипеді через блокпост, де був солдат РФ. Він на неї напав, почав її ґвалтувати, а вона зрозуміла, що вона не виживе після цього, і кинулась на мінне поле. Хотіла чи вмерти, або втекти, їй було все одно, що з нею станеться. Але їй пощастило, вона на міну не натрапила, а він намагався за нею бігти. Тож вона вижила, доповзла до будинку», – розповіла Діденко.

Із 235 злочинів 66 випадків вже вдалося розкрити, додала представниця Офісу генпрокурора.

Вона каже, що постраждалі дуже добре запам'ятовують обличчя кривдника, навіть, якщо проходить багато часу. Тому у розкритих справах вже встановлені особи ґвалтівників, тобто імена безпосередніх виконавців злочинів.

Але є ще ті, хто віддає накази або ж потурає скоєнню цих воєнних злочинів.

«Але ми свідомі в тому, що злочини відбувалися якщо не за вказівкою, то за потуранням вищого керівництва. Тому наше ключове завдання – зібрати як пірамідкою всі ці злочини від виконавців до тих, хто їх організовував, до вищого керівництва. З тим вже йти до Міжнародного кримінального суду», – підкреслила Діденко.

В українських судах вже йдуть процеси, які стосуються вчинення сексуального насильства російськими військовими. Втім, такі справи передають і до Міжнародного кримінального суду.

 

Leopolis.news