logo
24/04
23/04
2 ...

У бельгійському Арлоні відкрили пам'ятник Анні Ярославні

13-10-2019 10:181278

У бельгійському Арлоні відкрили пам'ятник Анні Ярославні
Фото: kyivcity.gov.ua

У бельгійському місті Арлон у суботу відкрили пам'ятник дочці київського князя Ярослава Мудрого і королеві Франції Анні Ярославні.

Пам'ятник був подарований громадою Києва в рамках проєкту «Шлях Королеви», який передбачає встановлення пам'ятників Анні Київській у ключових містах Європи на шляху до Франції, повідомила пресслужба Київської міськадміністрації.

Пам'ятник встановили біля церкви святого Доната, де в XI-XVI століттях був розташований замок Арлонського графства. Ймовірно, що тут гостювала Анна Київська дорогою до Франції.

«Кілька років тому, після детального вивчення шляху Анни з Києва до Парижа, ми вирушили в автотурне цим маршрутом Краків - Прага - Лінц - Регенсбург - Люксембург - Арлон - Реймс - Париж. Усі ці давні і прекрасні міста вражають. Але для мене і моїх колег та друзів з Києва, Арлон завжди буде особливим, київським по духу, затишним і чистим. Щасливий, що відтепер Арлон і Бельгія є частиною нашого міжнародного проєкту «Шлях Королеви». Ця церемонія - тільки початок великої дружби між Києвом та Арлоном», – зазначив ініціатор проєкту, головний куратор Міжнародного фестивалю мистецтв Anne de Kyiv Fest Федір Баландін.

Скульптура юної княжни Анни авторства Костянтина Скритуцького є реплікою скульптури, встановленої в листопаді 2016 року в сквері Анни Київської на Львівській площі в Києві.

Нагадаємо, що пам'ятник київській княжні встановили у французькому місті Тулуза. 2018 року громаді Кракова була передана для встановлення авторська репліка пам'ятника Анні Київській. Скульптури також планується відкрити в Чехії, Австрії та Німеччині.

1051 року Анна Ярославна, яку у світі називають Анна Київська, дочка князя Ярослава Мудрого і Шведської принцеси Інгігерди, племінниця святих Бориса та Гліба, братів Ярослава Мудрого, вийшла заміж за Генріха I, короля Франції, у Реймсі і стала королевою Франції.   

Leopolis.news