logo
06/05
2 ...

У Шевченківському гаю освячено лемківську світлицю (ФОТО)

09-10-2023 14:39511

У Шевченківському гаю освячено лемківську світлицю (ФОТО)
Фото: Миколи Сенейка

Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького збагатився  ще одним експонатом – лемківською світлицею. Вона постала з ініціативи лемківської громади та комітету лемківської церкви Св. Володимира і Ольги, настоятелем якої є отець-митрат Анатолій Дуда-Квасняк.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.

Вчора, 8 жовтня, після Богослужіння у церкві нову світлицю освятили і благословили на плідну працю заради тих, кого силою комуністичний режим депортував з одвічних лемківських теренів, отець-митрат Анатолій Дуда-Квасняк, отець-декан Михайло Городиський, отець Микола Яворський з Львівської архієпархії УГКЦ. 

Зазначалося, що своє минуле лемкам, які постраждали від сталінського режиму та були розселені по різних теренах України, цю сумну сторінку історії треба знати, а пам’ять берегти для майбутніх поколінь. Щоб подібного лиха через історичного ворога, якою є і з огляду на сьогоднішню війну, залишиться московія.

Важливість світлиці у тому, наголосила Леся Зарицька – голова фундації дослідження Лемківщини, що громада має свою домівку. Тут можна регулярно проводити зустрічі, дискусії, планувати роботу. Водночас є змога проводити різні мистецькі заходи, щоб не занепала національна культура, побут лемків як складової гілки українців.

Власне для такого тут вже чимало зроблено. Зокрема, розгорнута виставка картин самобутньої художниці-лемкині під назвою «МалоВідома Стефанія Русиняк». Її оглянули присутні. Окремий куточок відведений для лемківських писанок. Надалі світлиця наповнюватиметься іншими експонатами та предметами побуту.

Під час освячення світлиці звучали слова подяки тим, хто в різний спосіб долучився до її будівництва та естетичного облаштування деревом. Згадували імена Ігоря Русиняка, меценатів Петра Писарчука, Богдана Дубневича та інших, які безпосередньо виконували будівельні роботи.

Відкриття лемківської світлиці своєю присутністю уважили заступник директора Музею народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького Сергій Ципишев,  головний архітектор Ігор Цимбровський та інші.

Особливою атмосферою наповнилася світлиця, коли великий хор зібраних лемків заспівав свої давні пісні, зокрема, «Помолимось», «Юш ми так не буде», «Гори мої» тощо.  Всі, а це були літні та молоді, відчули себе з’єднаними, щасливими, дякували захисникам, які боронять Україну від орди нащадка нинішнього кремлівського диктатора. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news