logo
06/05
05/05
2 ...

Три країни - члени НАТО можуть створити групу з розмінування Чорного моря – Bloomberg

10-10-2023 17:58421

Три країни - члени НАТО можуть створити групу з розмінування Чорного моря – Bloomberg
Фото: lb.ua

Туреччина, Румунія і Болгарія планують об’єднати сили для знешкодження мін, які потрапили у Чорне море внаслідок війни росії проти України.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Bloomberg.

Три країни-члени НАТО провели закриті переговори і все ще опрацьовують деталі, але можуть створити такий підрозділ вже наступного місяця, повідомили два анонімні чиновники.

За словами цих посадовців, нові сили мають бути цілком мирними і не виводитимуть у море жодних нових кораблів НАТО. Одна з цілей місії - показати, що ці три країни здатні вирішити проблему самостійно.

З початку війни союзники по НАТО посилили спостереження і розвідку в Чорному морі, але не морську активність. Туреччина посилається на міжнародну угоду, яка дозволяє прохід військових кораблів, що належать лише прибережним державам Чорного моря, а не іншим країнам, включаючи союзників по НАТО, аби запобігти ескалації конфлікту.

Операція з розмінування не пов’язана із діяльністю НАТО, а ці об'єднані сили з розмінування моря стануть першими великими спільними зусиллями членів Альянсу в Чорному морі від початку повномасштабного вторгнення росії.

Від урядів Туреччини, Румунії та Болгарії поки не надходило офіційних повідомлень.

Зазначається, що війна росії проти України все більше загрожує транспортуванню сировини через Чорне море. Обидві країни є великими виробниками зерна, водночас росія намагається завдати шкоди українському експорту, в той час, як частка російської нафти проходить через судноплавні шляхи. Понад два місяці цього року росія перешкоджала комерційному судноплавству, оголосивши про проведення військових навчань, які зроблять частини болгарських і турецьких виключних економічних зон небезпечними для судноплавства.

Додамо, що Велика Британія з посиланням на розвіддані попередила, що росія може використовувати морські міни для нападів на цивільні судна в Чорному морі.

 

 

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news