logo
29/03
28/03
2 ...

На Самбірщині відкрили вишкільно-відпочинковий табір та погруддя Степану Бандері (ФОТО)

14-10-2019 14:492757

На Самбірщині відкрили вишкільно-відпочинковий табір та погруддя Степану Бандері (ФОТО)
Фото: Cтепана Павлішака

Вчора, 13 жовтня, в рамках святкування Покрова Пресвятої Богородиці, Дня захисника України, Дня українського козацтва та створення  УПА у с.Нижнє Самбірського району, навпроти церкви Покрова Пресвятої Богородиці, відкрито і освячено вишкільно-відпочинковий табір ГО Апостольська Чота і погруддя Провіднику ОУН Степану Бандері.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news з посилання на краєзнавця Степана Павлішака.  

Нагадаємо, що ініціатор встановлення пам'ятника – військовий капелан, засновник і координатор Громадської організації Апостольська Чота, автора фільму «Незламні» о. Михайло Греділь. Автор монументу скульптор Василь Луців.

Чин освячення провели декан Городоцький о. Іван Греділь, парох с. Нижнє о. Назар Борис, парох храму Благовіщення  м. Городка  о. Михайло Греділь.

У своєму виступі о. Іван сказав: «Сьогодні ми стали свідками історичної для села та нашої історії події. Мені приємно бути на цьому подвір'ї, де жив мій батько о.Михайло Греділь, бачити церкву, яку він збудував. На цих теренах, а ще він був парохом сусідніх Купнович, зустрічався із Степаном Бадерою. На цю згадку, а також з нагоди 60-роковин смерті провідника ОУН ми освятили цей монумент людині, котра присвятила своє життя боротьбі за незалежність України. Врешті його мрія та мрія тисяч таких же патріотів здійснилась. Але в двадцять першому столітті на нашу волю і територію зазіхнув одвічний ворог – Московія». 

Перед чисельно зібраними жителями села та гостями думками про подію та сьогодення поділились народний депутат України Олег Синютка, голова Луківської ОТГ Марія Федак, керівник Львівського відділення центру національного відродження ім. С.Бандери Микола Посівнич, голова Городоцької районної ради Володимир Більовський, представник меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета, доброволець батальйону ОУН Зеновій Станішевський, голова резерву дивізії «Галичина», боєць добровольчого батальйону «Айдар» Володимир Правосудов, члени резерву дивізії Юрій Дацко, Василь Бичко, представник СУМ з Канади Петро Цегінька.

Завершився захід концертом. Патріотичні пісні виконував гурт Ventum ГО Апостольська Чота.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news