logo
02/05
2 ...

На Львівщині відреставрують дві стародавні церкви зі спадщини ЮНЕСКО

14-10-2023 18:292222

На Львівщині відреставрують дві стародавні церкви зі спадщини ЮНЕСКО
Фото: зі сторінки у Facebook

На Львівщині планують відреставрувати два дерев’яних храми зі списку світової спадщини ЮНЕСКО, щоб вберегти їхній автентичний вигляд від руйнувань. 

Про це повідомила директор департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА, головний архітектор області Олена Василько.

Зокрема, 12-14 жовтня у Кракові відбулася міжнародна наукова конференція, присвячена дерев’яній сакральній архітектурі Польщі та України.

Її організатори — польський Інститут національної спадщини та Польський комітет ЮНЕСКО. Захід приурочили відзначенню двох річниць включення дерев’яних церков до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: 20-літтю внесення церков південної Малопольщі та 10-літтю внесення церков Карпатського регіону Польщі та України.

Мета конференції — створити платформу для дискусії та обміном знаннями у сферах збереження та адміністрування унікальних пам’яток сакральної дерев’яної архітектури.

«На території Львівщини маємо 4 із 16 дерев’яних церков Карпатського регіону, що входять до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Всі вони потребують особливої уваги та захисту. Галерея мистецтв зараз завершує відновлення Жовківської церкви Пресвятої Трійці. За кошти обласного бюджету реставраційні роботи ведуться на церкві Святого Юра у Дрогобичі. Наразі стоїть питання про реставрацію церкви Святого Духа в Потеличах та церкви Собору Пресвятої Богородиці у Маткові, аби вберегти їхній автентичний вигляд від руйнувань. Для цього шукаємо різні можливості, в тому числі і за кордоном. Так, до прикладу, два тижні тому, на запрошення департаменту, фахівці Національного інституту польської культурної спадщини за кордоном «Полоніка» оглянули розписи та конструктивні елементи церкви в Потеличах, щоб оцінити їхній стан і запропонувати найкращі рішення для реставрації. Надіємось, що спільними зусиллями вдасться зберегти унікальні пам’ятки, які є надбанням не лише України та Польщі, але всього цивілізованого світу», – розповіла Олена Василько.

Теми, які підніматися на конференції, стосувалися сучасних викликів у сфері культурної спадщини (кліматичних, а також загроз під час воєн та збройних конфліктів); моніторингу стану пам’яток та виконання ремонтно-реставраційних робіт на них; заходів, спрямованих на захист дерев’яної архітектури; технологій та матеріалів реставрації пам’яток.

Також у межах конференції відбулось відкриття виставки «Скарби дерев’яної сакральної архітектури. Церкви та православні храми в списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО». Побачити її можна до 6 листопада 2023 року на пл. Щепаньського у Кракові.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news