logo
03/05
02/05
01/05
30/04
29/04
26/04
2 ...

ВРУ схвалила посилення фінмоніторингу політично значущих осіб

17-10-2023 14:502107

ВРУ схвалила посилення фінмоніторингу політично значущих осіб
Фото: golos.com.ua

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому законопроєкт про посилення фінансового моніторингу політично значущих осіб (PEP-ів).

Про це повідомив нардеп Ярослав Желєзняк.

 «Парламент підтримав №9296-д про посилення фінансового моніторингу PEP (політично значущих осіб). За - 276», – розповів нардеп.

За його словами, головною новацією у документі є те, що замість трьох років після посади, топ-посадовці будуть фактично мати довічний статус політично значущих осіб.

Але одночасно законопроєктом посилюється відповідальність СПФ (наприклад, банків) за необґрунтовану відмову користувачам фінансових послуг, зазначив Железняк.

«Редакція затверджена до другого читання відповідає стандартам AML/CFT. Та буде зарахована як виконання вимог МВФ. Конкретно номер 14-ий structural benchmark, який мав бути виконаний до кінця вересня поточного року», – додав Железняк.

За його словами, це останній крок для початку перемовин про членство України у ЄС.

Голова ВРУ Руслан Стефанчук назвав це «вкрай важливим законом»:

 «Закон, від якого залежить перспектива відкриття перемовин про повноправне членство у Європейському Союзі.

Прийняття цього акта я вважаю іспитом для народних депутатів України. Іспитом про те, що превалює: державницька позиція чи думки про власні інтереси.

Дякую кожному, хто сьогодні проголосував «за» та підтримав прийняття Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» щодо політично значущих осіб (реєстр. № 9269-д).

Основне!

Закон передбачає більш жорсткий нагляд за статками українських політично значущих осіб (або РЕРів — politically exposed persons), зокрема, запроваджує ризик-орієнтований підхід замість трирічного моніторингу РЕРів (безстроковий фінансовий моніторинг).

Це дуже важливий крок на євроінтеграційному шляху України. Закон не лише імплементує окремі стандарти FATF, але й слугує додатковим аргументом для відкриття перемовин про вступ до ЄС вже цього року».

Як відомо, 21 вересня Верховна Рада на своєму засіданні ухвалила за основу законопроєкт, який запроваджує пожиттєвий фінмоніторинг політично значущих осіб. 

 Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news