logo
03/05
02/05
01/05
30/04
29/04
28/04
2 ...

У Львові презентують сайт про затоплені археологічні пам’ятки (АНОНС)

23-10-2023 21:361145

У Львові презентують сайт про затоплені археологічні пам’ятки (АНОНС)

У вівторок, 24 жовтня, о 16:00 в Археологічному музеї Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича відбудеться презентація сайту, де можна буде побачити структуровані та оцифровані кадри з археологічних експедицій, проведених у долині Дністра перед затопленням, упродовж 50-70-х років ХХ ст.

Розробка сайту відбулася в межах проєкту «Затоплена спадщина: цифровий архів втрачених археологічних пам'яток долини Дністра», який мав на меті забезпечити цифрове відтворення особливостей суспільного буття, народних традицій, життя і побуту населення затоплених територій того періоду, повідомили організатори заходу.

Подія відбудеться за адресою: Львів, вул. Винниченка, 24. Контактний номер 0973006392.

Також у межах заходу відбудуться:

●       показ фільму зачинателя української кінематографії Галичини Юліана Довбуша про археологічні розкопки в зоні Бурштинської ДРЕС;

●       презентація лекції “Затоплена спадщина: цифровий архів втрачених археологічних пам'яток долини Дністра. Шлях від ідеї до реалізації проєкту”, де завідувачка відділу археології  Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича поділиться залаштунками та нюансами створення проєкту.

Проєкт «Затоплена спадщина: цифровий архів втрачених археологічних пам’яток долини Дністра» реалізується за підтримки Українського культурного фонду в межах партнерської програми «Культурна спадщина», лот «Діджиталізація».

Територія басейну Дністра внаслідок зручного географічного положення, багатства природних ресурсів та інших чинників інтенсивно заселялась від найдавніших часів. Численні поселення, городища, стоянки, поховальні та культові комплекси регіону завдяки дослідженням вітчизняних та закордонних науковців надають унікальну інформацію про різні аспекти матеріальної та духовної культури давніх спільнот та мають особливе значення для європейської науки.

Матеріали, збережені на фотоносіях, є надзвичайно цінними не тільки для фахових археологів, але й для етнологів, антропологів, керамологів, краєзнавців, мистецтвознавців, представників інших дисциплін.

Leopolis.news