Веселкова романтика венеціанської лагуни | Блог Ірини Грабовської

http://leopolis.news/post/9570/veselkova-romantyka-veneciansko-laguny--blog-iryny-grabovsko

16/10/2019

Хто хоче ще й пройтись та «помацати» усі кольори веселкової Італії, Вам на острівні квартали Венеції Мурано (італ.Murano) та Бурано (італ.Burano). Складається відчуття, що острови населяють люди, які знають, як зробити своє життя яскравим та неповторним. Ці острови Венеціанської лагуни славляться своїми унікальними родзинками, які просто заворожують своєю вишуканістю.

До 1923 року ці острови вважалися окремими містами. Добратися до них можна за допомогою ліній вапоретто (від vapore – пара) - вид громадського транспорту, так звані «річкові трамваї» або водні таксі, що курсують по всьому архіпелагу. Карта маршрутів і актуальний розклад руху є на кожному причалі. Достатньо кількох годин, щоб оглянути острови, а незабутні враження довго будуть закарбовані у ваших спогадах, адже яскраві кадри з Італії не залишать нікого байдужими та будуть вишукано прикрашати ваші соціальні сторінки.  

Острів Murano вважається одним з найбільших островів, він розташований на відстані 2 км на північ від мосту Ріальто. Колись він був місцем розваг венеціанців, де розташовувалися вілли, сади, фонтани. Острів всесвітньо відомий завдяки своєму скляному виробництву (звідси назва муранське скло). З метою збереження секретів майстрів від конкурентів та пожеж, що могли виникнути від високої температури горнів, міська рада у 1291 році винесла небезпечні майстерні з виробництва скляних виробів за межі міста на острів Мурано.

Майстри-склодуви мали багато привілеїв, але були позбавлені права виїзду. Дочкам склодувів навіть дозволялось виходити заміж за венеціанців голубої крові. Усі туристи острова Мурано стараються відвідати музей скла, створений у 1861 році, де показана історія виробництва та технологія виготовлення скляних виробів. Тут же діє величезний магазин, де можна придбати найрізноманітніші та унікальні вироби ручної роботи зі скла. Пам’ятками острова є Собор Санта-Марія е Донато та церква Сан-Пєтро-Мартіре. 

Острів Burano розташований на відстані 7 км від центра Венеції. Він милує око відразу, як ви глянете на пишнобарвність його казкових будинків. Тут практично не буде споруд однакових кольорів, усі мають свій відтінок. Існує легенда, що фарбувати будинки стали дружини рибаків, щоб ті могли відрізнити свій будинок від чужих (вони ставили коробочку з відтінком кольору власного будинка в кишені своїх мужчин, і якщо ті були дуже п’яні після посиденьок в кнайпах, їх друзі доставляли рибака до свого будинка).  Як бачимо, ці люди точно є неординарними та вміють веселитися. Тому не дивно, що на острові Бурано знімалась італійська версія  фільму про Буратіно. 

Крім того, Бурано з XVI століття спеціалізується на виробництві мережива, тут є навіть музей венеціанських мережив, де показано ретроспективу появи технології виробництва мережива, яку вважають експортованою із Східного Середземномор’я . До уваги туристів  острова Бурано унікальна церква Сан-Мартіно з похиленою 52 –ти метровою кампанілою.

Бути в Італії і не привезти сувенірів – це «моветон».  Тим більше, що магазинчиків та крамничок є багато на будь-який смак та гаманець. З Бурано кожен може привезти вишукані мереживні вироби (оригінальну постільну білизну, скатертини та інші предмети побуту), ну а з Мурано – всесвітньовідоме унікальне муранське скло. Італія дійсно здатна задовольнити усі ваші естетичні побажання й перевищити найбільш екстравагантні очікування. 

Вперед, до кольорових вражень! Благо, можливостей побачити їх так багато!!!

Ірина Грабовська, блогер