logo
03/05
02/05
01/05
30/04
29/04
28/04
2 ...

У Львові цінну мозаїку ознаковують охоронним знаком «Блакитний щит»

13-11-2023 21:23851

У Львові цінну мозаїку ознаковують охоронним знаком «Блакитний щит»
Фото: пресслужба ЛМР

Для посилення інформування і захисту, у Львові мозаїчні твори позначають міжнародним пам’яткоохоронним знаком «Блакитний щит».

Йдеться про мозаїки на 81-ій локації, які внесені до переліку цінних та є об’єктами культурної спадщини. На сьогодні ознаковано вже кілька мозаїчних творів, зокрема на вул. Медової Печери, 71, на вул. Промисловій, 39, на вул. Керченській, 8інфоррмує пресслужба ЛМР.

На емблемі «Блакитний щит», яку у Львові вже використовують, розміщено напис «Об’єкт культурної спадщини. Охороняється законом».

Як розповіла керуюча справами виконкому, в.о. керівника управління охорони історичного середовища ЛМР Наталія Алєксєєва, загалом впродовж кількох днів у місті мають ознакувати 20 мозаїчних творів. На решті мозаїк емблему «Блакитний щит» планують розмістити вкінці цього – на початку наступного року. Міжнародне ознакування підсилить інформування і власників будівель з панно, і громадськості загалом про цінність мозаїчних творів.

«Ще в 2019 році міськрада сформувала список цінних мозаїк. Але змінюються власники будівель з мозаїками і питання стосовно збереження цих творів не тримається в фокусі. Тому, для підсилення інформування про цінність та збереження цих мозаїк як об’єктів культурної спадщини, ми вирішили ознакувати їх емблемою «Блакитний щит». Це міжнародний пам’ятковохоронний знак, він є впізнаваний, і ми сподіваємо, що він зможе вберегти їх від ймовірного вандалізму.

У межах наявних коштів ми замовили перші 20 табличок. В залежності від фінансування, завершимо  ознаковувати всі мозаїки або ще до кінця цього року, або вже на початку наступного», - зазначила Наталія Алєксєєва.

Місто попереджає власників будівель з мозаїкою про проведення робіт з ознакування. Якщо мозаїчні твори розташовані в інтер’єрах приміщень – то потрібен дозвіл власників.

«Надсилаємо листи та попереджаємо власників, що буде здійснюватися така  робота. По деяких локаціях  ще опрацьовуємо доступ до приміщень. Бо є близько 20 мозаїк, які розміщені в інтер’єрах будинків. А в цьому випадку потрібен дозвіл власника», - додала Наталія Алєксєєва.

Нагадаємо, у 2019 році місто затвердило перелік цінних мозаїк на території Львова і закликало власників будівель, де вони розміщені,  докластися до збереження цих творів. На сьогодні, до цього переліку включено мозаїчні твори за 81 адресою, що розташовані на малих архітектурних формах, на фасадах та в інтер’єрах будинків.

Leopolis.news