logo
28/03
27/03
2 ...

Зміцнення гривні зменшило держборг на понад 100 млрд грн – Рахункова палата

17-10-2019 16:21493

Зміцнення гривні зменшило держборг на понад 100 млрд грн – Рахункова палата

Укріплення національної валюти сприяло зменшенню загального обсягу державного і гарантованого державою боргу більше ніж на 100 млрд грн.

Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час засідання Комітету Верховної Ради з питань бюджету на якому розглядався проєкт Державного бюджету на 2020 рік, інформує прес-служба палати.

«Укріплення гривні має дві сторони медалі. Позитив − за 8 місяців цього року загальний обсяг державного і гарантованого державою боргу зменшився на 101,3 млрд грн. Укріплення гривні спричинило зменшення боргу на 144,3 млрд грн при перевищенні запозичень над погашенням боргу на 43 млрд гривень», − сказав Валерій Пацкан.

Водночас, наголосив він, Рахункова палата неодноразово наголошувала на необхідності підвищення якості прогнозу макропоказників, які є основою розрахунків параметрів державного бюджету. За його словами, саме неякісне прогнозування та планування як правило зумовлює невиконання показників державного бюджету. Зокрема, зауважив він, в Державний бюджет на 2019 рік був закладений валютний курс, який суттєво відрізняється від того, який є на сьогодні. Це, за словами Валерія Пацкана, призвело до значного недоотримання доходів. «На жаль, ми змушені констатувати, що за 9 місяців цього року, за оцінкою Рахункової палати, зміцнення гривні призвело до недоотримання 20,7 млрд грн доходів державного бюджету. І це не дивно. Адже 40% обсягу доходів державного бюджету обраховуються з використанням курсу гривні до долара США чи євро», − сказав Голова Рахункової палати.

Валерій Пацкан також зауважив, що в проєкті державного бюджету на 2020 рік закладений середній обмінний курс гривні до долара США і євро на рівні прогнозу на цей рік − 28,2 і 31,9 грн за долар і євро відповідно. «Але ці показники значно відрізняються від сьогоднішніх. Тому, вважаю, без його перегляду не обійтися. Інакше, не виключаю, ми знову зіштовхнемося з проблемами», − наголосив він.

Leopolis.news