logo
27/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

Громади Львівщини мають можливість термомодернізувати заклади соцсфери – ОВА

21-11-2023 21:39744

Громади Львівщини мають можливість термомодернізувати заклади соцсфери – ОВА
Фото: пресслужба ЛОВА

Сьогодні за участю першого заступника начальника Львівської ОВА Андрія Годика спільно з ГО «Маршалл 2.0» та «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» відбулась зум-нарада з представниками громад Львівщини.

Її мета – допомогти громадам підготувати якісні проєктні заявки відповідно до вимог конкурсного відбору, інформує пресслужба Львівської ОВА.

Як зазначили під час заходу Програма «Енергоефективність громадських будівель» - це хороша можливість для громад залучити додаткове фінансування на проведення заходів з термомодернізації закладів соціальної інфраструктури – шкіл, садочків, лікарень тощо.

Вже сьогодні є чимало активних громад, які розпочали підготовку проєктних заявок для участі у цьому конкурсі.

Потенційними переможцями стануть проєкти, які по критеріях оцінювання наберуть найвищі бали, а відповідна комісія при Мінінфраструктурі визначить їх як пріоритетні.

Обговорили найактуальніші питання для громад в межах конкурсу.

Подавати заявку на конкурс можуть органи місцевого самоврядування. Термін прийому заявок: до 10.12.2023.

Основні умови участі у відборі:

- форма власності об’єкта: комунальна;

- види робіт: капітальний ремонт, реконструкція;

- календарний план реалізації:1-3 роки;

- співфінансування: не менше 20%;

- наявність звіту з енергетичного аудиту будівель та/або енергетичного сертифікату.

Кошти у рамках конкурсу можуть спрямовуватися на термомодернізацію громадських будівель (школи, гімназії, ліцеї, інші навчальні заклади, дитячі садки, лікарні, інші заклади охорони здоров’я, інші громадські будівлі) – не менше 50% вартості проєкту, а також додатково на проведення ремонтних робіт у вказаних будівлях (внутрішні роботи, заміна інженерних мереж, встановлення пожежної сигналізації, роботи із забезпечення доступності будівель для маломобільних груп населення, благоустрій території). Це можуть також бути будівлі, які отримали пошкодження внаслідок військової агресії російської федерації, а також у яких проживають внутрішньо переміщені особи.

Попередній відбір проєктів термомодернізації для участі у конкурсі проводитимуть окремо для двох груп заявників на основі готовності проєктної документації:

- I група - мають готову проєктну документацією;

- II група – не мають готової проєктної документації (після попереднього відбору такі учасники будуть зобов’язані підготувати документацію та подати її на оцінку проєкту).

Довідково: відповідно до Фінансової угоди органу місцевого самоврядування (позичальнику) Європейським інвестиційним банком надається позика терміном до 20 років з пільговим періодом 5 років. Протягом пільгового періоду позичальник сплачує лише відсотки за користування кредитними коштами і не повертає основну суму боргу. Пільговий період є частиною строку дії кредиту. Оплата відсотків здійснюється за вибрані та неповернені кошти. Таким чином, повернення основної суми боргу розпочинається через 5 років після початку проєкту, коли будівельні роботи фактично завершені і вигоди від економії енергоресурсів та зниження експлуатаційних витрат уже отримуються. Відсоткова ставка встановлюється Європейським інвестиційним банком на піврічній основі.

Leopolis.news