logo
28/03
27/03
2 ...

Кабмін пропонує скоротити на 20 млрд грн дохідну частину бюджету-2019

18-10-2019 13:51359

Кабмін пропонує скоротити на 20 млрд грн дохідну частину бюджету-2019

Кабінет міністрів України схвалив та передав до Верховної Ради зміни до Державного бюджету на 2019 рік.

Ключовим завданням цих змін є вирішення першочергових задач та забезпечити ефективне використання бюджетних коштів. Зокрема, зміни дозволять фінансувати програми об’єднаних та нових міністерств. При внесенні змін уряд врахував виклики із виконанням доходів та стан використання коштів за різними бюджетними програмами, повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

«Аналіз виконання доходів свідчить про те, що доходи від митних платежів цього року не буде виконано через міцніший курс гривні до долара США та євро (фактичний середній обмінний курс за 9 місяців поточного року склав 26,4 грн/дол. США при прогнозному на 2019 рік – 28,2 грн/дол. США). Тому в проєкті змін до Державного бюджету на 2019 рік передбачено зниження плану доходів Державного бюджету на 2019 рік на 20,4 млрд грн, в тому числі саме через зменшення планових надходжень від ПДВ на імпортні товари та ввізного мита внаслідок зміцнення гривні до долара США та євро», - йдеться у повідомленні.

У Мінфіні наголосили, що це зниження доходів збалансовано зменшенням плану видатків на обслуговування державного боргу на 21,6 млрд грн.

«Це стало наслідком не стільки міцнішого курсу гривні до долара США та євро (що пояснює близько 6,3 млрд грн від цього зниження), але передусім це результат правильного та виваженого управління ліквідністю Міністерством фінансів. Зокрема, було скориговано графік запозичень, знижено середньозважені ставки за запозиченнями як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, а також здійснено перехід на випуск довших інструментів», –- стверджують у міністерстві.

Leopolis.news