logo
03/05
02/05
2 ...

У Самборі вшанували пам’ять жертв Голодоморів (ФОТО)

26-11-2023 11:37772

У Самборі вшанували пам’ять жертв Голодоморів (ФОТО)
Фото: Миколи Сенейка

У суботу, 25 листопада, у Самборі біля пам’ятника жертв комуністичних терорів відбулася хвилина мовчання та екуменічна панахида за жертвами голодоморів в Україні 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років, до яких політично сплановано вдався московський режим. Мета радянського терору і геноциду – знищення українців як націю.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news. 

В акції «Свіча пам’яті» взяли участь священнослужителі греко-католицьких та православних церков міста, представники влади, громадськості, політичних партій, а також патріотична молодь Пласту, учні ліцею імені Андрія Чайковського, студенти фахового педагогічного коледжу імені Івана Филипчака та небайдужі до нашої минувшини і сьогодення.

До підніжжя пам’ятника присутні клали квіти, сухі три колоски, снопики, запалені лампадки. Хтось клав яблука, хлібини як нагадування про незліченні голодні смерті на багатій українській землі. Сталінський режим мільйонів українців поклав у могили, а скільки насправді, точно ніхто не скаже. Уже 28 країн світу визнали Голодомор в Україні геноцидом. Окрім рф як спадкоємниці сталінізму.

У виступах гірке минуле поєднувалося із жорстокою подібністю сьогодення: 24 лютого 2022 р. онук радянських катів путін вдався до жахливої війни з метою повного поневолення України. Відтак другий рік рашисти бомблять мирні міста, села, руйнують школи, дитсадки, лікарні, хочуть залишити народ без світла і тепла, у страшній бойні гине майбутнє волелюбної нації - діти. 

Та більше – напередодні поминальних 90-х роковин Голодомору одвічні московські  вбивці запустили більше 70 «шахедів». Майже усе смертоносне залізяччя ППО знищила.. На віче закликали до єдності, підтримувати ЗСУ на шляху до перемоги над рашистами, не забуваючи про уроки історії. Збережена пам’ять – засторога того, що страхітливе минуле не повториться в майбутньому. 

Завершилося віче піснею-молитвою «Боже великий єдиний».  

Зазначимо, що згідно з Указами Президента 1998 та 2007 років в Україні  День пам'яті жертв голодоморів відзначають щороку у четверту суботу листопада. 

Підготував Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news