logo
02/05
01/05
2 ...

У Хирові відзначили 100-річчя владики Івана Хоми

27-11-2023 14:46912

У Хирові відзначили 100-річчя владики Івана Хоми

У неділю, 26 листопада, у м. Хирів Самбірського району відзначили 100-річчя від дня народження владики греко-католицької церкви Івана Хоми. З нагоди ювілею у міському храмі Різдва Пресвятої Богородиці відбулася Архієрейська Свята Літургія. Її очолив єпископ-помічник єпископа Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Григорій Комар.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.

Вітаючи владику, настоятель храму о. Ігор сказав: «31 рік тому ми так само велелюдно і сердечно зустрічали нашого земляка владику Івана Хому. А сьогодні, в день його ювілею, просимо владику Григорія благословення та помолитися за наше місто Хирів, за весь многостраждальний український народ, який захищає своє природне право на волю і незалежність держави, щоб у ній був господарем, а не панував чужинець».

Владиці Григорію співслужили  священники Хирівського деканату. Божественну Літургію співом супроводжував хор «Анна-Марія».

У проповіді владика Григорій зазначив, що сьогодні вшановуємо славного уродженця  хирівської землі владику Івана Хому, який був справжнім сподвижником Патріярха УГКЦ Йосифа Сліпого, літописцем його життя і духовної діяльності. Він мріяв про священство, був від 1977 року єпископом підпільної греко-католицької церкви.

«Коли ми споглядаємо на наших незламних подвижників, – сказав владика Григорій, –  то  дякуємо Богові за таких українців, як Іван Хома, за його 100- літній ювілей та за те, що він є наш, ходив вулицями міста, стежками і дорогами хирівської округи, молився і випрошував у небесної заступниці усіх благ для свого народу».

Владика Григорій Комар вручив пам'ятні грамоти від єпископа Ярослава Приріза, а йому дослідник історії Хирова Мирон Коваль подарував свою книгу "Загадкова дорога історії: Хирів та його терени".

Водночас владика Григорій побував у Хирівському ліцеї ім. владики Івана Хоми. Директор цього навчального закладу Іван Прендота ознайомив присутніх з матеріалами виставки, присвяченої славному краянину.

Підготував Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news

Фото Степана Павлішака