logo
02/05
01/05
2 ...

Польські волонтери передали понад тонну гуманітарки для українських далекобійників (ФОТО)

28-11-2023 12:46720

Польські волонтери передали понад тонну гуманітарки для українських далекобійників (ФОТО)

26.11.2023 року команда волонтерів «Step by Step in Kraków» у межах гуманітарного збору «Об'єднана допомога: Підтримка Українських Далекобійників», яка тривала у Кракові з 21.11 по 25.11.2023 року, передала 1 тонну 152 кілограми допомоги (продуктів, води, засобів гігієни та теплого одягу).

Як повідомляють організатори, було охоплено 4 парковки в напрямку до кордону між Корчовою та Краківцем, отримали допомогу понад 200 українських водіїв.

Після спілкування з водіями волонтери зробили наступні висновки:

1. Головна частина волонтерів направляє допомогу безпосередньо на кордон, забуваючи про парковки, що знаходяться на відстані 20-80 км від нього, де вже понад 13 днів перебувають українські далекобійники та не отримують такої допомоги яка є на самому кордоні.

2. Зараз головною потребою для водіїв є вода у 5-літрових баклажках - це основна потреба далі каші, їжа швидкого приготування та зігріваючі речі.

3. Водії ізольовані від новин, вони не знають, як довго це триватиме, та які кроки для врегулювання кризи приймає як українська, так і польська влада.

4. Вони об'єднані, у них існують різноманітні чати в Viber та Telegram. Якщо ви хочете передати допомогу, заїжджайте на парковку для вантажівок ближче до кордону, шукайте вантажівку із українськими номерами та запитуйте у водія, де зараз потрібна допомога найбільше" – зазначає засновник волонтерського руху Кирило Шкіренко.

Волонтери руху Step by Step in Kraków уже найближчим часом планують подібні акції, мета яких включає:

- Проведення інформаційних кампаній з метою найшвидшого відкриття кордону для українських перевізників.

- Подальша передача допомоги на запити з кордону.

Як повідомляли, з 6 листопада учасники акції на території Польщі перекривають рух вантажівкам на трьох напрямках – у пунктах пропуску «Краківець – Корчова», «Рава-Руська – Гребенне» та «Ягодин – Дорогуськ».

Одна з головних вимог організаторів протестів – повернення до практики видачі дозволів для українських вантажоперевізників і зменшення їхньої кількості від довоєнного рівня, коли видавали до 200 тис. дозволів на рік. Крім того, перевізники хочуть, щоб порожні польські вантажні автомобілі, які повертаються з України до Польщі, могли проїжджати кордон без еЧерги і не чекаючи 10-12 днів. Також, перевізники вимагають посилити правила перевезення за ЄКМТ (сертифікат Європейської конференції міністрів транспорту).

 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news