logo
04/05
03/05
2 ...

У Львові розпочався XIV Всеукраїнський форум ОСББ

30-11-2023 15:591127

У Львові розпочався XIV Всеукраїнський форум ОСББ
Фото: ЛМР

Сьогодні у Львові стартував XIV Всеукраїнський форум ОСББ. Впродовж двох днів учасники форуму говоритимуть про виклики війни та енергоефективність. Розглядатимуть питання реформи житлово-комунального господарства в Україні, питання безпеки і доступності, а також нові програми державного фонду Енергоефективності «ВідновиДІМ» та «ГрінДІМ».

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

На форум традиційно приїхали представники ОСББ зі всіх регіонів України, представники центральної влади, громадських організацій та представники банківських установ. Участь онлайн у форумі візьмуть іноземні експерти, а за результатами форуму буде прийнято резолюцію, яку скерують у центральні органи влади. Привітав учасників події міський голова Львова Андрій Садовий.

«Цього тижня у Львові вже відбулися Форум муніципального партнерства, де до нас приїхали міжнародні експерти, і ми вибудовували з ними співпрацю, та Форум місцевого самоврядування, на якому були присутні мери міст України. Сьогодні у нас форум ОСББ.

Хочу, щоб сьогодні ви згенерували багато нових ідей, а ми допоможемо їх реалізувати. Бажаю всім нам мудрості, бути разом і будувати нашу перемогу. Пам’ятайте також про наших військових, наших Героїв і нашу відповідальність перед ними. Маємо працювати і тримати нашу оборону, кожен на своєму рівні», - відзначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Детальніше про всі можливості, якими у Львові можуть користуватися ОСББ розповіла присутнім заступниця міського голови Львова Ірина Маруняк. Посадовиця наголосила, що в теперішній час, крім заходів з енергоефективності, модернізації усіх комунікацій і ремонтів, важливо забезпечити доступність, зокрема  облаштування у будинках пандусів і підйомників для осіб з інвалідністю.

«З огляду на війну і реалії, в яких доводиться жити, зараз великий акцент робимо на доступності. Найперше ми проводили обстеження наших комунальних установ і наголошуємо на необхідності провести пониження тротуарів, облаштувати пандуси і вбиральні з елементами доступності. Це важливо, і такі елементи мають бути і в будинках, де живуть люди на кріслах колісних.

Також з огляду на війну, необхідно забезпечити будинки альтернативними джерелами живлення. Зараз у місті діє програма компенсації вартості за генератори. Заохочую ОСББ користати з цього, щоб пройти зиму, маючи резерв.

Хочу наголосити на нашому приєднанні до Револьверного фонду Асоціації енергетичних міст України, а відтак можливість для ОСББ взяти 1 млн грн безвідсоткового кредиту. Також відновила роботу міська Програма «Теплий дім», яка була призупинена через війну і відмову банків давати кредити. Зараз банк «Глобус» погодився співпрацювати з містом і давати кредити ОСББ. Відтак вже 4 ОСББ скористалися цією можливістю», - наголосила Ірина Маруняк.

Зі свого боку Юлія Сабатюк, голова наглядової ради Фонду Енергоефективності України, розповіла що цього року почала діяти програма «ВідновиДІМ», яка 100% відшкодовується іноземними партнерами і державою. Нею можуть скористатися будинки, які постраждали від обстрілів.

«Пропри виклики війни сьогодні у Львові ми можемо обмінюватися досвідом, імплементувати нові рішення і впливати на те, щоб у нас в будинку було комфортно. Я вдячна Львову, що дає таку можливість. Закликаю до енергозбереження і користання з програм, які діють, бо це безпека нашої країни», - наголосила Юлія Сабадюк.

Нагадаємо, створення і підтримка ОСББ – є одним із пріоритетних напрямків розвитку житлової галузі Львова. Станом на 30 листопада 2023 р. у Львові функціонує 1911 ОСББ в 2103 будинках, перше з них створено у 1995 р. Слід зауважити, що найбільш активно процес їх створення відбувався  протягом  2007-2011р.р., за цей період утворилось  267 об'єднань. Відтак перший форум ОСББ відбувся у Львові 2010 р.

Сьогодні організаторами форуму ОСББ є департамент житлового господарства та інфраструктури ЛМР, ресурсний центр для розвитку ОСББ, Львівська міська рада. Партнер форуму: Фонд енергоефективності України.

Захід реалізується за підтримки уряду Німеччини в рамках «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ S2I в Україні», що виконується німецькою урядовою компанією GIZ.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news