logo
03/05
2 ...

У понеділок у Львові говоритимуть про єдиний тариф на проїзд у громадському транспорті

01-12-2023 19:07765

У понеділок у Львові говоритимуть про єдиний тариф на проїзд у громадському транспорті
Фото: ЛМР

В понеділок, 4 грудня, у Львові відбудеться обговорення проєкту рішення виконавчого комітету щодо встановлення єдиних тарифів на проїзд в міських автобусах, трамваях та тролейбусах. Початок заходу – о 17:00 в приміщенні Львівської міськради, каб. 202. Вхід – за попередньою реєстрацією.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Як зазначили у департаменті міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР, тарифи визначені на основі наданих перевізниками розрахунків. Після консультацій з громадськістю, тарифи має затвердити виконавчий комітет міськради.

Відповідно до проєкту рішення, вартість однієї поїздки в усіх видах транспорту залежатиме від способу оплати та становитиме:

13 грн - при оплаті транспортною карткою ЛеоКарт,

15 грн – при оплаті банківською картою чи пристроєм з NFC;

 20 грн – при оплаті готівкою у водія;

6,5 грн – для студентів при оплаті студентською транспортною карткою ЛеоКарт.

Вартість перевезення одного місця багажу складатиме:

13 грн - при оплаті транспортною карткою ЛеоКарт;

15 грн - при оплаті банківською картою чи пристроєм з NFC.

20 грн - при оплаті готівкою у водія.

Штраф за безквитковий/незавалідований проїзд складатиме 300 грн.

Єдині тарифи мають набрати чинності з 11 грудня, з моменту впровадження безготівкової оплати проїзду в усьому громадському транспорті Львова.

«Разом з запуском безготівкової оплати на усіх маршрутах, тарифи на проїзд мають бути єдині для всіх видів транспорту – автобусів, трамваїв та тролейбусів. А вартість проїзду залежатиме від способу оплати. Найбільш привабливою буде оплата карткою ЛеоКарт,  а найменш привабливим  - розрахунок готівкою. 

Для пасажирів автобусів, які розраховуватимуться ЛеоКарт, вартість поїздки навіть знизиться до 13 грн. Для тих, хто оплачуватиме банківської картою чи  пристроєм з NFC, тариф залишиться на рівні 15 грн. Водночас, аби мінімізувати обіг готівки, оплата у водія буде найменш привабливою і складатиме 20 грн за одну поїздку. Важливо, що студенти вперше матимуть 50% знижки на проїзд в автобусах, за наявності пільгової студентської ЛеоКарт.

Ці тарифи будуть актуальними і для електротранспорту. Так, для пасажирів трамваїв і тролейбусів вартість проїзду дещо зросте. Однак, тарифи для електротранспорту у Львові востаннє переглядали ще три роки тому. За цей час вартість електроенергії для підприємства зросла у понад 2 рази. На стільки ж подорожчали і матеріали для обслуговування рухомого складу, колії та мережі», - зазначив керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило.

Водночас, у міському електричному транспорті, до прийняття окремого рішення виконкому,  збережеться можливість оплачувати за проїзд і за допомогою смартфона. Також діятимуть і проїзні картки з чинним на дату поїздки терміном дії.

Крім того, проєкт рішення передбачає, що з 1 червня 2024 року вартість поїздки та перевезення багажу при оплаті готівкою складатиме 25 грн.

З проєктом рішення можна ознайомитися тут.

Реєстрація для участі в обговоренні проєкту рішення – за посиланням. Заявки приймають до 16:00  понеділка, 4 грудня.

Нагадаємо, у Львові з 11 грудня безготівкова оплата проїзду стане доступною на усіх міських маршрутах. Безготівково за проїзд можна буде оплатити банківською картою чи пристроєм з NFC та транспортною карткою ЛеоКарт. Також залишається можливість оплати готівкою у водія - але ця опція буде найдорожчою для пасажира.

З дня впровадження безготівкової оплати проїзду в усьому громадському транспорті право на пільговий проїзд надаватиметься виключно за умови наявності персоналізованої транспортної картки ЛеоКарт. Різні посвідчення, що зараз надають право на пільговий проїзд, у громадському транспорті Львова з 11 грудня вже не діятимуть. Тоді ж контролери розпочнуть здійснювати контроль за оплатою проїзду та штрафуватимуть пасажирів за безквитковий/незавалідований проїзд.

Відтак, пасажирам, які оплачують готівкою, нагадують про необхідність отримувати та зберігати паперовий квиток впродовж всієї поїздки,  а власникам ЛеоКарт – про необхідність валідувати проїзд. Важливо: контролери перевірятимуть не наявність транспортної картки, а саме факт валідації.

Мешканців, які мають право на пільговий проїзд у міському транспорті та ще не оформили персоналізовану транспортну картку ЛеоКарт, закликають подавати документи для її виготовлення, попередньо здійснивши запис за номером телефону 0800-303-007.

Детальніша інформація про учнівські ЛеоКарт - тут

Загальні транспортні картки ЛеоКарт  можна придбати та поповнити їх баланс у 50 пунктах на основних зупинках громадського транспорту. Йдеться про 40 кіосків «Інтерпрес» та 10 терміналів EasyPay, що облаштовані відповідними диспенсерами. Мережа пунктів продажу/поповнення транспортних карток розширюватиметься і надалі. Переглядати актуальні локації можна тут. Також функція поповнення карток доступна і у 555 терміналах EasyPay. Крім того, поповнити баланс транспортних карток можна і онлайн - через застосунок та сайт EasyPay.

Детальніша інформація про те, які зміни чекають на пасажирів громадського транспорту з 11 грудня  - тут.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news