logo
03/05
2 ...

На Львівщині стартує марафон «Психічне здоров’я – важливо!»

01-12-2023 19:49687

На Львівщині стартує марафон «Психічне здоров’я – важливо!»
Фото: ЛОВА

Навчальні заходи для директорів шкіл, керівників «Центрів надання соціальних послуг» та територіальних центрів триватимуть з 1 по 11 грудня щодня. Групи складатимуть 100-150 учасників з кожного району Львівщини.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

«Наша мета, щоб люди першої лінії контакту, такі як вчителі, батьки, лікарі, священники, психологи мали відповідний рівень знань, щоб вчасно надати відповідну психологічну допомогу. Вони повинні знати про систему координації, вибудовану Львівщиною з 2022 року через Координаційні центри підтримки цивільного населення та центри психосоціальної допомоги, які системно оновлюються», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Навчання відбувається в межах реалізації Комплексної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Упродовж навчальних днів планується охопити 1200 учасників. Докладніше ознайомитись із Програмою можна за посиланням: https://loda.gov.ua/news/79512

Партнери проведення навчань: Міжнародна організація з міграції (МОМ), Мальтійська служба допомоги, Ukraine Humanitarian Fund (UHF), Товариство Червоного Хреста.

«Мета програми одноденних навчань для керівників полягає в тому, щоб ознайомити їх з аспектами психічного здоров’я у відповідності до середовища – школа, дім, суспільство. Під час навчань ми презентуємо Комплексну програму охорони психічного здоров'я та психосоціальної підтримки цивільного населення Львівщини. Нашими спікерами будуть десятки фахівців», - додала керівниця Координаційного центру з підтримки цивільного населення при Львівській ОВА Галина Бордун.

У програмі навчань:

·        Виступи представників міжнародних партнерів щодо програм для освітян та соціального захисту на 2024 рік: Мальтійська служба, СОС Дитячі Містечка, Міжнародний Медичний Корпус, Première Urgence Internationale;

·        Виступи представників міжнародних партнерів про проєкт, який реалізується у Львівській області у співпраці з дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) і Регіон Карпат «NEEKA» за підтримки американського народу через Агенство США з міжнародного розвитку (USAID) і народу Японії за ініціативи Львівської ОВА при консультативно-координаційних центрах Львівської області;

·        Аспекти психічного здоров'я в освітньому середовищі, представники Україно-швейцарського проєкту «Психічне здоров'я для України»;

·        Турбота про психічне здоров'я в школі: модель цілісного підходу до плекання психологічної стійкості дітей і молоді, батьків та педагогів (експерти, тренери «Коло сім'ї»).

В межах Національної програми з охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ініційованої Першою Леді України Оленою Зеленською, відбуватиметься також навчання для освітянського середовища до навчального проєкту «Академія психічного здоров’я» з подальшою передачею отриманих знань в заклади освіти.

Метою навчального курсу є розвинути обізнаність освітян в питаннях поширених розладів в сфері психічного здоров’я дітей та підлітків.

Навчання буде побудоване таким чином, що на початку шкільні психологи, соціальні працівники, фахівці інклюзивно-ресурсних центрів здобудуть компетентність в питаннях поширених розладів в сфері психічного здоров’я і будуть опісля здійснювати просвітництво, наприклад, на методичних зустрічах, педрадах, в закладах освіти, де працюють ці фахівці.

Упродовж навчальної зустрічі учасники дізнаються про такі теми:

1.        як виявляти поширені розлади в сфері психічного здоров’я дітей і підлітків (в т.ч. ПТСР, депресію, тривожні розлади, РДУГ, поведінкові розлади, розлади шкільних навичок);

2.        як організовувати психологічний супровід учнів в закладах освіти, коли скеровувати за фаховою допомогою і налагоджувати мережеву співпрацю.

Навчання для шкільних психологів, соціальних працівників, фахівців інклюзивно-ресурсних центрів триватиме з грудня 2023 по травень 2024 р. Загальна кількість учасників: 80-90 учасників на 1 захід. Учасники заповнюють реєстраційну форму за посиланням https://forms.gle/dQ2KBAKVWRvXDiMN6   

Після успішного завершення навчання, що включає особисту участь в навчанні та успішне проходження вкінці тестового модуля, кожен з учасників отримає електронну версію іменного сертифікату. Кінцевою метою проєкту є впровадження отриманих знань та навиків на рівні освітнього закладу.

З грудня 2023 року розпочнуться одноденні тренінги з першої психологічної допомоги (ППД) для представників релігійних спільнот. Графік навчань з січня 2024 буде розширеним. Цей тренінг призначений для тих, хто готовий та може надавати допомогу людям, що пережили надзвичайно стресові ситуації.

Основні теми тренінгу: принципи першої психологічної допомоги та практична допомога для постраждалих від складних кризових ситуацій.

Форма навчання – очна. Місце проведення повідомлять після реєстрації. Партнери проведення навчань: Міжнародний Медичний Корпус та Мальтійська служба допомоги.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news