logo
03/05
02/05
01/05
30/04
29/04
28/04
2 ...

Куди піти та що подивитись у Львові на вихідних 9 та 10 грудня. Путівник для поціновувачів мистецтва та культури

06-12-2023 15:34770

Куди піти та що подивитись у Львові на вихідних 9 та 10 грудня. Путівник для поціновувачів мистецтва та культури

Львів вже потрохи готується до свят. Зʼявляється чимало святкових експозицій та заходів, тож точно є куди податися та на що подивитися. До вашої уваги 10 місць, які точно змотивують вийти з дому навіть у таку сніжну погоду.

1.     Благодійний вінтажно-крафтовий ярмарок “У пошуках Різдва” від ТЛУМ&КРАМ.


“У пошуках Різдва” — це спроба знайти свій, індивідуальний погляд на Різдво крізь призму традицій, сучасності, історій та мистецтва. На ярмарку будуть представлені вироби локальних крафтярів, колекціонерів і збирачів вінтажу, а також митців та культурних діячів.
 

Серед краму можна знайти: український та європейський вінтаж, в тому числі меблі, посуд та одяг, вироби ручної роботи та мистецтво. Крім цього на ярмарку можна придбати дідуха і ялинку.

Ближче познайомитися з Різдвом та знайти свій формат святкування допоможе і серія лекцій та майстер-класів, якими наповнена програма заходу. Серед гостей та спікерів — акторка Львівського академічного театру імені Леся Курбаса, учасниця гурту «Курбаси» Наталка Рибка-Пархоменко, артменеджер та колекціонер мистецтва Павло Гудімов, філологиня, культурна блогерка і амбасадорка всього українського Софія Безверха, колекціонерка народного строю, продавчиня старовини та дослідниця історії Уляна Явна, колекціонерка старовинного українського одягу Марія Мулява.
 

Детальна програма заходу за посиланням.

Протягом всього заходу відбуватиметься збір коштів на спорядження нашим військовим для волонтерської ініціативи “Львівський лицар”.

Коли: 9 грудня, 14:00-20:00

10 грудня, 12:00-18:00

Де: Львівський палац мистецтв, вул. Коперника 17

Вартість вхідного квитка: 200 грн. Для військовослужбовців, людей з інвалідністю, пенсіонерів та дітей до 12 років вхід вільний.  

2.     Виставка різдвяних витинанок Дарії Альошкіної у відділенні KredoBank.

З 2 грудня по 7 січня одне з відділень KredoBank перетвориться на виставкову залу. У вітрині можна буде побачити витинанки української мисткині та скульпторки Дарії Альошкіної.

Помилуватися витинанками мисткині можна буде у відділенні KredoBank за адресою Галицька 4.

Коли: 2 грудня 2023 — 7 січня 2024

Де: відділення KredoBank, вул. Галицька 4
Вартість вхідного квитка: вхід безкоштовний.
 

3.     Виставки «Ретроспектива» Ольги Безпалків та «Happy New» у Я Галерея


На початку нового місяця у «Я Гелерея» відкриються аж дві нові експозиції.

З 30 листопада до 11 лютого включно за адресю вул. Ш. Руставелі 8, 2 поверх («Я Галерея») відбудеться відкриття виставка скульптур української мисткині Ольги Безпалків. на виставці будуть представлені керамічні твори художниці в річному діапазоні з початку 1970-их до найсвіжіших, виконаних цього року. Кожна із чотирьох зал Я Галерея матиме свою тему:від святкової вертепової тематики до авангарду. На виставці також можна буде побачити твори чоловіка художниці Романа Безпалківа, скульптора Романа Петрука та графіка Богдана Сороки.

А вже першого грудня у «Я Галерея BLACK» за адресою пл. Соборна 9 відкриється виставка «Happy New» — ХХ. Тут будуть представлені здебільшого свіжі твори художників, кожен з них доповнений текстом-історією або коментарем від автора. Завітати на виставку можна до 4 лютого 2024.

Обидві галереї відкриті для відвідувачів щодня крім понеділка, з 11:00 по 20:00.

Вартість вхідного квитка: 100 грн.
 

4.     Виставки «Трикутник та пряма лінія» та «З кожною згадкою про дім його стіни стають міцнішими» у Львівському муніципальному мистецькому центрі


Обидві актуальні експозиції у Львівсьому муніципальному мистецькому центрі присвячені тематиці українського Сходу.

Виставка плакатів «З кожною згадкою про дім його стіни стають міцнішими» спільноти «Ми – Бердянськ» — це збірка спогадів та історій про місто від людей, які вимушено покинули свої домівки у звʼязку з окупацією.  

Плакатну версію експозиції створила ілюстраторка Богдана Давидюк. Побачити виставку можна до 10 грудня включно.

Виставка «Трикутник та пряма лінія» лисичанської «Гарелеї «Неотодрешь» присвячена універсальності тем та проблематик Луганщини та Донеччини та дослідженню спільних/відмінних образів і рис, котрі споріднюють схід з іншими регіонами України або, навпаки, підкреслюють їх окремішність.

На виставці представлені роботи Олександра Кучинського, Аліни Панасенко, Данііла Фрончка, Юлії Шаяхметової, Саші Долгого, Дар’ї Молокоєдової, Мистецької групи «ИНАЧЕ» («ІНАКШЕ»), Алли Полякової, Олександри Руденко, Пьотра Армяновського, Сашка Протяга, Янар Каміли, Дарини Мамайсур та Альони Гром. Куратор виставки — Віталій Матухно.
 

Виставка доступна для відвідувачів до 20 грудня.

Вхід на всі експозиції мистецького центру вільний. 

5.     Виставка Ярини Пазини «Переживання»

З 30 листопада по 14 грудня львівʼяни та гості міста зможуть відвідати виставку художниці та кураторки Ярини Пазини у експозиційному просторі «Квартира 45» (Дзиґа, 2 поверх).

«Переживання» поєднує живопис та графіку, а основним елементом виставки є картина «Переживання», створена за 2 дні до початку повномасштабного вторгнення.

Відвідати експозицію можна щодня з 11:00 до 22:00. Вхід вільний.  

6.     Виставка Анни Атоян у галереї «Зелена канапа»

«Міні монументи II» складається з семи тематичних міні монументів – арт комплексів, які окрім живопису доповнюються міні скульптурами створеними з бавовняної вати. Такий метод використовували в домашніх умовах жінки, щоб створити ялинкові прикраси, ляльки для діток і реалізувати творчі пориви для яких не потрібно спеціальних матеріалів і майстерні, а достатньо того, що є в кожному домі.

Відвідати виставку можна до 10 грудня включно в галереї «Зелена канапа» за адресою вул. Вірменська 6. Вхід безкоштовний.  

7.     Вистава «Уявні маршрути Львовом» у Театрі Лесі 

Уявні маршрути Львовом — це інтимний перформанс, який через гру у піску досліджує перетини львівських історій та урбаністичних асоціацій. Річковий пісок Полтви та óбрази на ньому стануть відправними точками у фантазійній подорожі учасників та учасниць, які зануряться в уявний світ Львова через водну стихію, точніше її відсутність.

Виставку можна переглянути 9 та 10 грудня о 18:00 у галереї сценографії Театру Лесі. Квитки можна придбати за посиланням.
 

8.     «Перехресні стежки» та «Благородний Еродій» у Театр імені Леся Курбаса

«Перехресні стежки» — постановка відомого твору Івана Франка в новій інтерпретації. Режисер Іван Уривський та актори намагаються відкрити нові, раніше небачені лакуни цього твору та його автора й дослідити їх разом з глядачем.

Дзвінок на виставу пролунає 9 грудня о 18:00. Квитки за посиланням.

Вистава «Благородний Еродій» створена на основі філософського діалогу Григорія Сковороди. У ній присутні роздуми про вдячність як запоруку життєвої радості і внутрішнього спокою людини. Філософські тексти переплітаються з образами картин Босха, що присутні у костюмах і проекціях.

Відвідати виставу можна 10 грудня о 18:00. Квитки за посиланням.

Адреса: вул. Л. Курбаса 3
 

9.     Виставка та відвідини нового мистецького центру «Jam Factory» 

Якщо ви ще не були в новому культурно-мистецькому осередку на Підзамче, то саме час це зробити. Мистецький центр «Jam Factory» поєднує виставк сучасного мистецтва, театральні, музичні, освітні та спільното орієнтовані проєкти. Простір знаходиться на території колишньої фабрики спиртових напоїв «Йозеф Кронік і син», де в радянський час виготовляли повидло. сучасне мистецтво, історію

Зараз тут можна переглянути виставку “Наші роки, наші слова, наші втрати, наші пошуки, наші ми”, що роздумує над тривалістю боротьби України за право на висловлювання, самостійність, зрештою — на існування.

Виставка відкрита для відвідувачів з 12:00 по 20:00 з вівторка по пʼятницю та з 11:00 по 20:00 у суботу та неділю.

Вартість вхідного квитка: загальний — 150 грн, пільговий — 75 грн. Вхід вільний для дітей до 7 років, людей з інвалідністю, ветеранів/-ок, військовослужбовців/-иць, студентів/-ок Академій Мистецтв та коледжу ім. Трушa.

Окрім цього в просторі можна також відвідати історичну виставку, послухати кураторські екскурсії й погрітися у затишному Jam Cafe.

Графік роботи: 15:00-22:00
Вхід вільний.
 

10.  Міжнародний джаз-фестиваль Jazz Bez


3 грудня розпочинається ХХІІІ Jazz Bez — один з наймасштабніших і найдовготриваліших фестивалів України. І — єдиний транскордонний: активності відбуваються паралельно у двох країнах — і в Україні, і в Польщі.

Фестиваль поєднає музичну та освітню програму: концерти лекції та майстер-класи. Серед учасників та гостей заходу — Павло Табаков, Михайло Балог та ΕΣΧΑΤΟΦΟΝIΑ, GANNA, Spinifex, Сергій Федорчук та багато інших.

Живі концерти відбудуться у Львові, Рівному, Тернополі, Дрогобичі, Умані, а також в Польщі.

Львів джазуватиме з 3 по 11 грудня. Детальну програму львівських заходів можна знайти за посиланням.

Квитки можна придбати в Дзизі (на події в закладі) та на сайті Gastroli.ua. Вхід на події в Музичній Академії — безкоштовний.

Марта Слобода, для Leopolis.news