logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Е-квиток у Львові, або Як в проєкті з'явилась компанія ексрегіонала Володимира Авраменка?

08-12-2023 14:074124

Е-квиток у Львові, або Як в проєкті з'явилась компанія ексрегіонала Володимира Авраменка?
Фото: sadovyi.org

Уже за декілька днів, у Львові стартує один з так званих етапів впровадження системи електронного квитка – етап електронної оплати проїзду.

Як повідомили в ЛМР, з 11 грудня 2023 року, у всьому громадському транспорті Львова буде забезпечено можливість оплати вартості проїзду безготівковим способом. Зокрема, проїзд можна буде сплатити за допомогою банківської картки, або будь-якого ґаджета в якому реалізована технологія оплати через NFC (Google Pay, Apple Pay). За пропозицією Львівської міської ради, при такому способі оплати вартість проїзду буде становити 15 гривень. 

Варіант готівкової оплати буде збережений, але його вартість на першому етапі зросте до 20 гривень. 

Також оплатити проїзд можна за допомогою картки ЛеоКарт, яку активно просувають в ЛМР. У випадку її використання вартість проїзду буде нижчою, ніж у випадку банківських карток - 13 грн за разову поїздку. І саме з картками ЛеоКарт пов'язаний доволі цікавий зв'язок між ЛКП «Львівавтодор» (як оператора системи електронного квитка) і компанією народного депутата України IV скликання, ексрегіонала Володимира Авраменка. 

Володимир Авраменко – засновник і власник компанії АВК, народний депутат України IV скл, колишній член Партії регіонів. У 2007році інвестував в EasyPay, небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів. СЕО EasyPay  Олексій Авраменко, старший син Володимира. Різні джерела вказують що саме Володимир був засновником платіжної системи

Де можна придбати картки ЛеоКарт? 

За офіційними повідомленнями ЛМР, картки ЛеоКарт можна придбати в мережі кіосків «Інтерпрес» та в терміналах EasyPay (ТзОВ «Ізі СОФТ»)

Як поповнити придбану картку ЛеоКарт?

Як зазначають на офіційній сторінці «Електронний квиток ЛеоКарт» у Facebook, поповнити придбану картку можна зокрема:

Онлайн через застосунок EasyPay.

Онлайн через веб-сайт EasyPay.

Через термінали EasyPay.

Як перевірити баланс картки ЛеоКарт? 

Знову ж як офіційно повідомляють в Львівавтодорі, перевірити баланс транспортної картки ЛеоКарт крім валідатора у громадському транспорті, можна за допомогою:

  • терміналу EasyPay.
  • Онлайн. Через застосунок EasyPay.
  • Онлайн. Через веб-сайт EasyPay.

“Є можливість поповнювати картки ЛеоКарт, як платні, так і пільгові. Працює сайт EasyPay, працює мобільний додаток EasyPay”, - зокрема прорекламував приватну структуру керівник Львівавтодор Микола Власюк.

Отже. Поки компанія SoftServe, яка офіційно займається впровадженням електронного квитка у Львові і яка є офіційним розробником мобільного додатку для даної системи, вже чотири роки розробляє мобільний додаток ЛеоКарт, інша компанія – ТзОВ “Ізі СОФТ”, не лише реалізувала функціонал продажу та поповнення карток ЛеоКарт, але й отримала доступ до даних системи електронного квитка. 

Яким чином компанія EasyPay (ТзОВ “Ізі СОФТ”) з’явилась в проєкті електронного квитка у Львові, наразі журналістам з’ясувати не вдалось. Уникає відповіді на дане питання і керівник ЛКП “Львівавтодор” Микола Власюк.

“Яким чином вибрали EasyPay? Якийсь конкурс проводили? Хто прийняв таке рішення?”, – акцентує керівник транспортної комісії ЛМР Ігор Зінкевич.

“Значить вся система побудована на еквайрингу Укргазбанку. Все побудоване на його діяльності. Співпраця з EasyPay трохи ширша чим просто еквайринг за операцію. Я вам все порозписую, бо там є багато речей де залучений EasyPay”, - зокрема повідомив Микола Власюк. 

Єдиним документом, який вдалось знайти – це опублікований в системі Prozorro договір між ЛКП “Львівавтодор” та ТОВ "Фінансова компанія "Контрактовий дім" на суму 49 900 грн укладений в березні  2021 року з подальшими змінами в вересні та грудні. Даний договір про закупівлю, був укладений без використання електронної системи закупівель без проведення тендеру. Відповідно до даної угоди, ТОВ "Фінансова компанія "Контрактовий дім" отримує ВИНАГОРОДУ у розмірі:

  • 1,45% від суми кожної оплати здійсненої користувачами мобільного додатку.
  • 1,00% з суми кожного платежу за видачу карток ЛеоКарт.

Далі фінансова компанія протягом 3 (трьох) банківських днів перераховує кошти на рахунок ЛКП “Львівавтодор” в АБ “Укргазбанк”. Тобто крім винагороди, фінансова компанія ще три дні може зберігати зібрані кошти до прикладу на депозиті і додатково на них заробляти. 

Однак дія даної угоди завершувалась 31 грудня 2021 року і нових угод між ЛКП “Львівавтодор” та ТОВ "Фінансова компанія "Контрактовий дім" не укладалось.

То що ж це за компанії ТзОВ “Ізі СОФТ” та ТОВ "Фінансова компанія "Контрактовий дім"? Відповідно до даних інформаційно-аналітичної системи Youcontrol обидва ТОВ входять в групу "АВК", ключовою особою в якій є бізнесмен, засновник і власник кондитерської компанії АВК Володимир Авраменко. В межах даної бізнес-групи НБУ виділяє небанківську фінансову групу EasyPay (ІзіПей). 

Також варто зазначити, що ТзОВ “Ізі СОФТ” надає послуги з адміністрування та обслуговування АСОП (автоматизованої системи оплати проїзду) в місті Києві. (UA-2022-10-12-011273-a). 

Яким чином та відповідно до яких угод ТзОВ “Ізі СОФТ” отримав доступ до системи електронного квитка у Львові наразі замовчується, однак його послуги активно рекламуються керівниками-транспортниками.

Андрій Маан